Петима от ромите-побойници влизат в затвора

18 Дек 2017 18:38

Петима от ромите, нападнали и били през лятото на тази година млади състезатели по кану-каяк край язовир "40-те извори" и в Асеновград бяха осъдени на различни срокове затвор. Това постанови днес Районният съд в Асеновград. Общо 11 цигани бяха обвинение за побоя. Останалите шестима от тях получиха условни присъди 1 година  с 3  години изпитателен срок.

 

Васил Иванов и Абдраман Абдраманов ще лежат година и шест месеца зад решетките, заради това, че са причинили средна телесна повреда съответно на Тодор Тодоров и Майкъл Иванов.

 

Останалите подсъдими обвинени в отправени закани за убийство са осъдени на десет месеца лишаване от свобода. Това са Емрал Рамадан и Стефан Димитров – Тефик.

 

Четиримата остават и с най-тежката  мярка „Задържане под стража“, след потвърждение от съда.

 

Ефективна присъда получи и Асен Асенов. Въпреки че неговото обвинение е по-леко, натежа  фактът, че Асенов вече е осъждан. Съдът в Асеновград  го остави в затвора за срок от осем месеца.

 

За останалите шестима участници в побоя на 26 юни Районният съд в Асеновград постанови 1 година  условно с 3  години изпитателен срок.

Васил Иванов трябва да плати и 8 000 лева обезщетение на Тодор Йорданов. Съдът отхвърли гражданския иск на момчето за сумата от 40 000 лева, като неоснователен.  Васил Иванов ще трябва да плати  320 лева държавна такса и още 1400 лева разноски по делото.

  Биляна Тодорова,която тя също е пострадала при нападението в края на месец юни ще получи 1400 лева обезщетение. Държавното обвинение обаче я призова единствено като като свидетел по делото „ 40-те извора”.Сумата трябва да й бъде изплатена от подсъдимите Ангел Михайлов, Славчо Михайлов и Абдраман Абдраманов.

 

Всеки от подсъдимите ще трябва да заплати и по 104 лева разноски, които са направени по време на съдебния процес
Бащата, чиито две деца бяха бити, иска мъжете да бъдат съдени не за хулиганство, а за опит за убийство. Оказа се, че част от подсъдимите са завели контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили.

Битите деца си тръгнаха от съда разочаровани, а прокуратурата каза, че все още не е решила, че ще обжалва. Решението на съда в Асеновград не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив в срок от 15 дни.

Mr. Bricolage

Main Menu