Поредно откритие на Малтепе: Излезе гроб на филипополска аристократка с накити и пръстени/снимки+видео/

26 Юли 2018 23:13
Поредно откритие на Малтепе: Излезе гроб на филипополска аристократка с накити и пръстени Поредно откритие на Малтепе: Излезе гроб на филипополска аристократка с накити и пръстени

Най-голямата могила на Балканския полуостров – Малтепе край пловдивското село Маноле поднесе ново откритие на археологическия екип под ръководството на директора на Археологическия музей в Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов. След като беше разкрит покрива на внушителната горна гробница в могилата, на метри от нея беше открито богат средновековен гроб на жена от 11-12 век. Пред PlovdivskiNovini.com доц. Костадин Кисьов разкри, че това е погребение на знатна аристократка от Филиполол. Намерени са бронзови наушници, украшения, специални копчета за дреха и два пръстена. Единият пръстен е с костите, още не сме ги махнали, явно и след смъртта не иска да се разделя с него, сподели видният археолог. Имахме догадки, че тази уникална могила е използвана и през Средновековието, защото миналата година намерихме няколко монети от 12 век в няколко ями, които са ползвани за изгаряния на трупове на римската могила., сподели доц. Кисьов. Той допълни, че са открити и още няколко погребения от Средновековието на върха на могилата. През 11-12 век Филипопол е преживял бурни исторически моменти. В Борбата за императорския трон владетелят на града Константин Ангел Дука губи живота си. След това градът минава под управлението на българина Иванко, после е превзет от кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход, а после е разорен от цар Калоян.

И през тази година на монументалното гробно съоръжение са извършени електротомографски изследвания. След последното е локализирана и горната гробница на Малтепе, на която до месец трябва да се намери входа.

„Екипът попадна на покрива на съоръжение, изградено от мраморни квадри, които са споявани с бял хоросан. Всички камъни са с лица от всички страни. Единият тежи около 450 кг. Това показва, че в голям период от време тази горна гробница от римския период е стояла открита. В момента проучването е на фаза разкриване на покрива на гробницата, който е на 5 метра от върха на могилата. Там се натъкнахме на стар иманярски тунел, който е влязъл точно в покрива на гробницата. Унищожил е около 2 метра от него. Все още не знаем дали са успели да влязат в него.”, разказа пред PlovdivskiNovini.com доц. Кисьов. Според директорът на Археологическия музей покривът е плосък, изграден от ломени мраморни квадри, споени с бял хоросан. Ъглите са оформени с правоъгълни тухли, които вероятно носят в дълбочина самата конструкция. Над покрива е имало каменен монумент, което сигурно е бил украсен с статуи на митични божества, герои или животни, уточнява доц. Кисьов. Според него строежът на гробницата съвпада с първото готско нашествие, които разрушават голяма част от Филипопол.

Тепърва ще се установява дали откритието е отделно гробно съоръжение или е част от конструкцията на голямата гробница, която се очаква да е на знатна тракийска фамилия, която е управлявала Филипопол, и да има поне няколко тела. Според археолозите, може да се смята така, защото погребението е в територията на Филипопол. Освен това всички тракийски благородници управлявали града по римско време са имали вила в околностите, след което са били погребвани до тях.

Най-голямата могила на Балканите е с размери 140 метра в диаметър и е висока 23 метра, а разкопките продължават вече трета година.

 

Подобна гробница е открита в римския град Виминациум в Сърбия и е принадлежала на император Марк Аврелий Карин /283-285 г./ . Тя е със същата конструкция и размери като тази в Малтепе. За това специалистите съдят по откритите миналото лято монети около покрива на гробницата. По време на разкопките миналата година в южната периферия на обекта бяха открити 5 култови ями, в които ритуално са заровени глинени съдове и монети, поставени като дар. Една от тях е на Плафтила - съпругата на император Каракала (198-217 г.), сечена в Никополис ад Иструм (Николоп на Дунав - б.а.). Намерени са също бронзови монети на императорите Аврелиан (270-275 г.) и Констанций ІІ. Тези находки доказват за наличие на ритуали в периферията на Малтепе през ІІ-ІІІ век. „На този етап констатираме, че могилата е от Римската епоха, каквито в България са малко - не повече от 4-5”, каза тогава доц. Кисьов.

Малтепе е публична държавна собственост, а финансирането на разкопките е от община Пловдив. Всички находки, които бъдат открити, ще обогатят колекцията на Регионалния археологически музей-Пловдив.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu