Пак ремонтират "музея на открито" Малтепе

20 Авг 2018 16:20

Само година след построяването на „музея на открито Малтепе“ от Община Марица, тя пак се руши. Още след самото откриване падна част от тавана на сградата, както и други части, а преди дни е паднала цялата предна фасада на бутафорния музей.

От община Марица са констатирали новите поражения и са започнали спешни ремонти на комплекса, който излезе около 2 млн лева. Дори и в събота, когато премиерът Бойко Борисов беше на посещение на уникална гробница, работниците активно работеха по падналата фасада на първата сграда, както и страничната.

Припомняме, че Спецпрокуратурата се задействала преди време относно строежа, както и по сигнала за изграждането на оградата на римската гробна могила Малтепе.

Музеят на открито Малтепе е направен с пари от Норвежката програма - 800 000 евро, а Община Марица даде още 600 000 лева за направата на сградата, която беше напълнена с бутафорни експонати.

 

След приключване на разкопките обектът ще се стопанисва от пловдивския археологически музей, на когото доц. Костадин Кисьов е директор. "Най-вероятно ще се наложи да се построи музеен център до могилата, където ще се изложат всички артефакти от нея", заяви Кисьов. Според него изграденият преди 2 г. посетителски център до Малтепе няма нищо общо с археологическите разкрития там.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu