Бъдеще за село Труд сигнализира за репресия срещу граждани и за бездействие на институции и местна власт/снимки/

29 Авг 2018 12:53

Сдружение с нестопанска цел /СНЦ/ "Бъдеще за село Труд" сигнализира за репресия срещу граждани, подаващи сигнали за нередности на тел 112, както и за бездействие на отговорни институции и местна власт спрямо здравето и живота на жителите на село Труд. На специална пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив представителите на сдружението Галина Тошева и Станимир Тончев поискаха оставките на ресорни министри.

В продължение на 3 години Сдружението осъществява системни и последователни граждански действия за справяне с негативните влияния на това производство върху живота и здравето на живущите в близост стотици домакинства. Към настоящия момент от "Бъдеще за село Труд" са положили огромни усилия - изпратени са и множество уведомления към всички ресорни органи на местната и държавна власт: кмета на с. Труд; кметски съвет; кмет на община Марица; Общински съвет към община Марица; Областен управител на град Пловдив; директор на РИОСВ гр. Пловдив; Омбудсман на Република България; министър на околната среда и водите; министър на земеделието; директор на агенция по безопасност на храните (БАБХ); министър на здравеопазването и директор на РЗИ Пловдив; министър на регионалното развитие; парламентарни комисии към министерство на околната среда и водите, земеделие и здравеопазване; президент на Република България; вицепремиер и премиер на република България. Те твърдят, че техните сигнали не са постигнали искания резултат, а са довели до разпъването на един огромен чадър върху дейността на централата за биомаса в с. Труд, която е собственост на общински съветник в община Пещера.

 

Активистите пишат: "Напротив, станахме свидетели на разпъването на един огромен чадър върху дейността на централата за биомаса в с. Труд. Чадър който няколко министерства и регионални инспекции разпънаха заедно и ожесточено защитаваха интереса на свой съпартиец, общински съветник от ГЕРБ в община Пещера, който е и собственик на централата в с. Труд. С лекота заметоха проблемите на населението и се втурнаха да бранят дейност, която в същината си е екологична и добра, но само по документи. Не сме против добива на зелената енергия! Напротив, виждаме и оценяваме ефективността на тези технологии, естествено когато те не са за сметка на изконни човешки конституционни права!"

Казусът е най-вече в ресора на МОСВ и РИОСВ, поради което гражданската инициатива насочила усилията си в търсене на помощ именно към Стефан Шилев и Нено Димов. В годините обаче тяхната позиция станала все по настървена в защита на централата в село Труд и в частност на интересите на собственика, общински съветник на ГЕРБ в гр. Пещера. Всеки сигнал от страна на населението е бил атакуван със силни медийни изказвания и заглушаван от гласа на министъра и неговите подгласници.

"В медийното пространство се афишираха 22 проверки с неустановени нарушения, а когато случайно се установиха такива, РИОСВ подготвяше документацията така, че съдът я обявяваше за несъществена. Имаше мобилна станция, която измерваше качеството на въздуха почти година. Тя се поставяше за седмица-две, които всеки път бяха чакани от населението, защото само тогава централата не се чуваше и помирисваше изобщо. МОСВ и РИОСВ постоянно използваха перфектните резултати от замерванията срещу негодуващото население. Въпреки, че пред медиите самият министър ясно заяви, че тази мобилна станция не хваща емисиите характерни за био газ инсталациите, липсата на отклонения при замерванията продължиха да бъдат коз срещу населението. Така в годините проблемът на село Труд си остава проблем, за който институциите, макар по закон да са длъжни да работят в интерес на обществото продължиха и до днес продължават да неглижират."

"Престъпление е държавен служител да използва репресивни, мутренски похвати, целящи всяване на страх и затваряне на усти. Реши се, че проблемът в село Труд ще бъде премахнат, когато недоволните и ощетените, в случая ние гражданите, бъдем репресивно заставени да замълчим... Дали мафията си има държава или държавата е мафия оставям да прецените. Днес ще бъдем смели, както бяхме и вчера, и през изминалите години, когато отправяха към нас заплахи и предупреждения свързани с нашата лична неприкосновеност", категорични са жителите на селото.

Село Труд иска оставки! Жителите се обръщат към премиера Бойко Борисов, очакват да обърне внимание на проблема. От сдружението поставят срок от 50 дни за оставките на министрите Нено Димов и Румен Порожанов.

"След изтичане на този срок, ако исканията ни не бъдат удовлетворени, сме готови да изпратим пълна преписка със солидна аргументация по случая "с. Труд", на Европейската комисия по защита на околната среда и Комисията за защита правата на човека. Към преписката ще има приложени становища от Омбудсмана на републиката, министерство на здравеопазването, водещи специалисти, както и подробно изложение относно критичното бездействие на българските компетентни органи и институции", категорични са жителите.

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu