Проблемът с обезлюдяването на малките населени места може да стане необратим

08 Окт 2018 19:09

„За да останат младите хора в страната ни, за да се спре обезлюдяването на градовете и селата, трябва да се смени това пагубно управление!”, заяви на среща с жители на община Марица Теодора Халачева. Народният представител представи проекта „Визия за България” и заедно с Галин Дурев, член на НС на БСП, обсъдиха предложенията, които хората дадоха в рамките на провелата се няколко часа дискусия.
Теодора Халачева сподели тревожните факти, според които младите хора не спират да бягат от страната, заради липсата на бъдеще. „Докато не се смени това управление, процесът ще продължи, и скоро проблемът с обезлюдяването на редица региони ще стане необратим. Въпреки нашите предложения в пленарна зала, вече пет пъти се отлага разглеждането на Закона за младежта. Този парламент с това мнозинство не може да реши проблемите на хората ”, категорична бе тя.
Корупцията е най-големият бич и това води до липса на средства за реализация на голяма част от необходимите реформи, споделиха присъстващите, като заявиха, че тя започва от най-ниското ниво. Това е проблем и в местната администрация, и в държавните структури. Няма как в страната ни да има близо половин милион администрация, да се наливат милиони за „реформа”, а чиновниците да се увеличават от ден на ден. Това е порочен модел на управление. Сивият сектор в икономиката расте и няма контрол върху него. Никой не защитава работника, който е потърпевш, споделиха хората. Това трябва да е част от промените, на които БСП в своята „Визия за България” трябва да стъпи.
Училището да не е междинно звено в отговорността за децата, това поискаха експерти в образованието. Според тях сега на учителите е вменено да са буфер между институциите. В тази отговорност реципрочно трябва да участват и държавата, и родителите.
Според присъстващите проектът трябва да се обсъди широко с бизнеса, с икономисти, с браншови структури и да има надпартиен диалог за развитието на страната. От своя страна Теодора Халачева поясни, че тези срещи се провеждат, предложенията се записват и ежедневно документът се обогатява и разширява в диалог не само със структурите на БСП, но и с граждански и браншови организации. В края на дискусията жителите поискаха времеви хоризонт на „Визията”, съюзници за реализицията й и записаното в нея да е с императивен характер.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu