Родителите на пребития от роми: Ударите са били само в главата!

08 Ян 2019 09:41

33-годишният снайперист от Специалните части Валентин Димов, който беше пребит по особено жесток начин от двама цигани в пловдивското село Войводиново на Богоявление, е бил удрян само в главата. Това разказа баща му Георги Димов пред bTV.

 

По думите му, синът му, който е баща на две малки деца, е в тежко състояние в пловдивска болница, а лекарите са казали, че трябва да претърпи поне две операции. Валентин е със счупени скули, нос и спукано тъпанче.

"Нападателите нямат никакво нараняване. Те го повалят на земята. Нищо не си спомня. Ударите са само в главата. Семейство от Сливен и една съседка са му помогнали. Други хора пък са се обадили на МВР и Спешна помощ. На нас ни се обади дъщеря ни. Валентин не е имал възможност да ми се обади. Толкова жестокост защо?! Нямам обяснение", каза още Георги Димов.

Съпругата му през сълзи допълни, че синът им категорично не е предизвикал ромите, а просто е направил забележка.

"Ние сме родители и си познаваме момчето. Но питайте и неговите колеги, приятели какъв е той", плачеше жената.

Кметът на Войводиново Димитър Тосев обясни, че през цялата нощ в селото е имало полицейско присъствие, за да не се допусне ескалация на напрежението. Снощи стотици съселяни на Валентин Димов се опитаха да нахлуят в ромската махала, но бяха спряни от жандармерия и полиция. До сблъсъци не се стигна, след като униформените свалиха каските си. По думите на Тосев, във Войводиново и в миналото е имало проблеми с хора от ромската махала и винаги се е стигало до едно и също нещо- незаконните постройки.

"Ще има още протести. Всички искаме да живеем спокойно. Не искаме втора Катуница в нашето село. Всяка вечер в 18 часа ще бъдем на улицата. Не са чести инцидентите с роми във Войводиново, но те правят каквото си искат", категорични са хората в пловдивското село.

Протестиращите са разгневени от разказите на очевидците на побоя, според които, когато бащата на двамата братя биячи дошъл на място и се опитал да спре побоя над Валентин Димов, единият му син се обърнал и му казал: "Остави ме да го довърша".

Main Menu