Втора вечер протести във Войводиново заради пребития командос

08 Ян 2019 22:05

За втора поредна вечер жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на протест за справедливост и законност, след жестокия побой на военен командос. На мястото бяха изпратени полицаи, но демонстрацията беше мирна и до напрежение не се стигна.

33-годишният Валентин Димов е в болница в тежко състояние заради забележка на пътя, която направил на две момчета от ромски произход на Богоявление. Нападателите бяха задържани и обивинени за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, но инцидентът предизвика масово недоволство и проверка за незаконни къщи на роми. Днес полицаи търсеха незаконно пребиваващи в местната махала, но обитателите се бяха изнесли.

Тази вечер в центъра на Войводиново се събраха около 300 души - повече, отколкото вчера. Те започват подписка с искане за максимално наказание за двамата биячи. Това обяви лично кметът на селото Димитър Тосев.


Първоначално той не беше сред протестиращите, но със скандирания "Къде е кметът?" се появи и обяви, че в общината ще се постави тетрадка, в която хората да се подписват, съобщи "Фокус".

Протестиращите настояха да разберат какво се случва с двамата задържани и призоваха институциите за по-сериозни действия срещу циганските своеволия. Различни хора се изказваха пред микрофон, като се възмущаваха, че няма реални резултати. Според тях ромите са "удобна маша", която се използва по време на изборите.

 

Според хората във Войводиново напрежението расте, защото местната власт с години си е затваряла очите за незаконните ромски постройки и неспирните шумни забавления. Кметът обяви, че в селото е минала комисия и е разлепила предупредителни протоколи на постройките, които подлежат на бутане след изтичане на законовия срок.

По-късно повечето хора се разотидоха, но заявиха, че действията им ще продължат и следващите дни

В петък колеги на Димов също излизат на протест. Ефрейтор Димов служи в 68-а бригада Специални сили вече 12 години,награждаван е многократно.

Днес той беше посетен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който отиде и в селото и заяви:

"Търпимостта на българското общество се изчерпва" и обеща цялостна програма за ромите".

Той увери, че общината не покровителства никого и в скоро време ще бъдат предприети действия, които ще покажат, че държавата си е на място.

"Още днес започват проверки - енерго, пожарна и онези постройки, които са опасни за обитаване ще бъдат събаряни веднага. Залепени незаконна до незаконна постройка, залепени кокошарник до кокошарник. Тук не можеш да прецениш колко са точно жилищата, колко са точно хората", каза Каракачанов, цитиран от БНТ.

След намесата му от община Марица обещаха в най-кратки срокове да бъдат съборени незаконните постройки. Официално регистрираните според кметството са около 250 души, местните хора обаче казват, че реално живеещите са два пъти повече.

Main Menu