Пореден протест тази вечер във Войводиново

09 Ян 2019 08:24

Трети пореден протест се готви тази вечер във Войводиново, след като двама братя роми пребиха военнослужещ на Богоявление. Братята са в ареста, като 72-часовата им мярка за неотклонение изтича утре.Снощи във Войодиново се събраха близо 200 души, за да изразят възмущението си от побоя над 33-годишния военнослужещ от двама роми. Протестиращите бяха на улицата, водеща към ромската махала, която бе преградена от сили на Жандармерията и полицията.В момента в ромската махала във Войводиново, по данни на администрацията, живеят над 250 души, но само 100 имат регистрация в селото.

Състоянието на военнослужещия от 68-ма бригада ефрейтор Валентин Димов е стабилно. Той е със сериозни наранявания по лицето. Днес му предстои операция

Хората във Войводиново настояват изселване на всички незаконно настанили се роми в селото. Иначе отричат протестите да имат етническа или политическа окраска.

От днес в селото започва подписка с искане за максимална присъда за двамата биячи. За по-големият брат обвинението предвижда от 2 до 10 години затвор, а за малкия до 3 години.

Прокурорите Чавдар Грошев и Евгени Милев обясниха, че разследващите са ползвали видеозапис от охранителна камера, който е запечатал момента в който братята удрят Валентин Димов. Той е със счупена ябълчна кост на челюстта, поради което трудно говори и трудно дъвче, показва медицинската експертиза.

Военният обяснява, че когато е преминавал с колата си край двамата, те са го напсували. Затова той се връща и се скарва с тях и започва боя. Братята пък са казали на разследващите, че мъжът е ударил единия и затова те са се защитили. Евгени Милев каза, че няма свидетели на началото на боя, но още се води разследване.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест на братята, когато изтече срока на 72-часовото им задържане. Това ще стане в четвъртък.

Main Menu