Стотици се събраха във Войводиново, ген. Шивиков призова да се спре циганския произвол

11 Ян 2019 19:23

 

 

Стотици се събраха на протест за пети пореден ден във Войводиново срещу циганския произвол, след като на Богоявление двама братя от махалата в пловдивското село пребиха жестоко 33-годишния снайперист от Специалните части Валентин Димов.

Сред протестиращите днес са много бивши и настоящи военни, колеги на ефрейтор Димов, както и фенове на различни футболни клубове.

Протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение.

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков призова хората веднъж завинаги да се сложи край на циганските своеволия.

Призовавам ви, ако няма ефект от това, което правим в момента, и българските политици не реагират и не започнат да служат на народа, да се съберем униформени на жълтите павета и да ги принудим със законови средства да започнат да мислят и да работят за България. Нищо няма да ни пречупи. Ние сме силен народ, преживял и робство, и страдания, но винаги сме оцелявали благодарение на това, че жилката ни е здраво споена с българската земя. Това каза от трибуната във Войводиново ген. Димитър Шивиков.

 

Ефрейтор Тодор Станков е един от бившите командоси, който днес е във Войводино. Заедно с ген. Шивиков създават организацията на мирния протест. И двамата са категорични:

„Ние 30 години търпим къщите да бъдат незаконни и сега в резултат на този тежък инцидент, този тежък побой тръгват да бутат къщите. Сякаш нашите управници считат, че по този начин изпускат парата и парата отива в свирката на локомотива. Това не е решение на проблема”, коментира ген. Шивиков.

 

„Някои важни неща за тяхната интеграция трябва да бъдат направени. Те трябва да спрат да живеят на гърба на българския гражданин”, коментира ефрейтор Тодор Станков.

 

И бившият, и настоящият кмет на селото са подавали сигнали за проблема към Община Марица.

„По моя докладна, беше сформирана комисия , беше заснето това, което се случва в момента. И чаках отговор вече да се задвижи машината”, коментира Димитър Тосев, настоящ кмет на Войводиново, цитира НТ.

 

„През 2012 г. сигнализирах кмета - тогавашният и сегашният – Димитър Иванов, с докладна записка. Дойде комисия, констатира незаконно строителство и дотам. Решение няма до днес”, заяви Анастас Димитров, бивш кмет на Войводиново.

 

На третия ден от събарянето на незаконните постройки от обитателите им няма и следа. В парламента вицепремиерът по сигурността успокои, че ситуацията във Войводово е овладяна.

 

„Те, както разбрахте, са се изнесли, така че няма да има междуетническо напрежение, единият етнос се е върнал там, откъдето е дошъл”, заяви Красимир Каракачанов.

А на въпроса дали е възможна хипотезата ефрейтор Димов да е влязъл в умишлен конфликт с нападателите, Каракачанов уточни:

„Другата страна твърди, че е ударена по челото добре. Добре, да ви попитам, ако един такъв човек, който е обучен да убива, би ли произвел един удар по челото без никакви последици и да се остави да бъде изненадан в гръб и пребит почти до смърт? Това е несериозно. Гледал съм записите. Вижда се, че той излиза от колата, в един момент излиза от обхвата на камерата, но се вижда как се връща с отпуснати ръце в гръб и тогава му налитат и единият му вдига якето и му го слага на главата”, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

 

„Извадихме го от реанимацията. Добре е момчето, възстановява се. Говори, контактен е”, заяви доц. Славчо Димитров, началник на отделението по лицево-челюстна хирургия МБАЛ „Св.Пантелеймон”. Очаква се до 10 дни той да бъде изписан за домашно лечение.

 

Main Menu