Печат на тази страница

Обучение за справяне със стреса проведе фондация “За Нашите Деца“ с петокласници от с. Рогош

16 Ян 2019 11:08

Екипът на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ към фондация „За Нашите Деца“ в гр. Пловдив организира групово обучение за справяне със стреса за ученици от пети клас на ОУ „Васил Левски“, с. Рогош. Целта беше децата да се научат да разпознават ежедневния стрес и да изградят умения за справяне с него.

Учениците се запознаха с видовете стрес, симптоматика на стреса, но най-вече темата беше посветена на ежедневния стрес и всички онези малки неща, които ни държат „будни“ и ни съпътстват по време на нашето всекидневие. Обучението премина под формата на игрова дейност, като всички ученици участваха в серия от предизвикателства. Най-вълнуващата задача за тях беше да съставят колажи на тревогата и притеснението по групи и да ги представят пред останалите.В сесията се включиха и класните ръководители, като допринесоха с активно участие по време на задачите.

Децата посочиха много различни причини, които могат да доведат до повишаване на стреса и сами стигнаха до извода, че различните неща, които се случват, могат да се отразят по различен начин на всеки от тях. Сред изведените от учениците източници на стрес са неща като контролни, нерешени задачи, самота, злополука, загуба на близък или роднина, наказания и домашни задължение и др.

Екипът на ЦОП „За деца и родители“ насърчи децата да помислят и какво може да им помогне в моменти, когато са напрегнати и тревожни. За голяма част от децата карането на колело, приятелската прегръдка, музиката и разходките, книгите и филмите, игрите и разговорите с приятели са сред начините, по които те се справят със стреса.
В обратната връзка участниците споделиха, че им е било много интересно и с нетърпение ще очакват следващата среща със специлистите от ЦОП, която сме планирали да посветим на разговори за приятелството.

Фондацията благодари на ръководството и екипа на ОУ „Васил Левски“ за доверието и активното участие.

Main Menu