Печат на тази страница

Дават 50 социални жилища на ромите от Войводиново

11 Фев 2019 12:54

Областната управа ще търси 50 жилиша на изгонените роми от Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в Столипиново при роднини.
Това стана ясно на срещата в община Марица, на която бяха набелязани мерките за преодоляване на конфликта между българи и роми.На днешната среща в община „Марица“ присъстваха зам. -областният управител Петър Петров, кметът Димитър Иванов, заместникът му Петър Минков, кметът на с. Войводиново Димитър Тосев, директор на дирекция „Социално подпомагане – „Марица“ Пенка Патишанова, началникът на Районното управление в с. Труд Александър Дайлянов, жители на с. Войводиново и представители на ромски организации.„Община „Марица“ се опита да реши проблема по мирен начин, като през годините на живеещите на ул. „Победа“ бяха предоставени 19 терена, на които имаше възможност да бъдат построени 38 жилищни постройки. Само 7 ромски семейства пожелаха да си изградят законни къщи, но за съжаление така и не предприеха нищо по въпроса и до строителство не се стигна. Общината е имала добра воля да реши този заплетен казус.“, обясни Димитър Иванов.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов посочи, че решението ще бъде взето утре от областният управител Здравко Димитров.

 


„В никакъв случай не искаме тези хора да останат на улицата, но община „Марица“ за съжаление не разполага със социални жилища. Моля до обявяването на съдебното решение държавата да осигури такива и тези хора да бъдат настанени там.“, призова Димитър Иванов.
Зам.-областният управител Петър Петров обеща да организира среща с губернатора Здравко Димитров и да помогне за предоставянето на общински жилища на ромите, които няма къде да живеят. „Напълно е прав кметът Димитър Иванов, че в община „Марица“ няма социални жилища. Ще обсъдим с областния управител какво можем да направим, за да предложим на тези хора подслон.“, посочи Петър Петров.
Представителите на фондация „Рома“ Сандо Бошнаков и Недко Асенов също подкрепиха идеята държавата да осигури социални жилища на ромите. Бошнаков даже изказа недоумение, че повечето от тях са отказали да си построят законни къщи, когато са имали тази възможност.
Кметът на с. Войводиново Димитър Тосев изрази надежда, че представителите на ромското население ще съумеят да станат равноправни граждани на България.
„Идеята ни не е да дискриминираме ромите и да ги слагаме под друг знаменател, а да им помогнем да си намерят мястото в обществото.“, изтъкна Тосев.

Ромите не останаха удовлетворени от решението, защото искат да се върнат във Войводиново.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов допълни, че жителите на Войводиново са категорични, че няма да допуснат ромите да се върнат в селото. Той изрази надежда, че с намирането на жилища конфликтът ще се разреши.

 

Народният представител от ВМРО Александър Сиди заяви: Ще направим сериозен отпор по проблема в община „Марица“ за връщането на ромите в незаконните постройки във Войводиново или за приоритетното им настаняване в община Пловдив.

„Категорично сме против всякакви приоритети, тези хора трябва да си минат по законния ред за регистрация, подаване на заявление и евентуално настаняване в общински жилища, ако има основания за това“ – посочи депутатът. Той подчерта, че 1 млрд. лева са били изхарчени по време на Декадата на ромското включване, без да е налице някаква, макар и минимална, интеграция на това малцинство.

„Аз съм евреин и не съм чувал да има еврейска организация за интеграция, за арменска също не съм чувал, а за ромското приобщаване има стотици такива у нас, които само усвояват средства“ – заяви Сиди.

Main Menu