Печат на тази страница

Радев: Намаляването на цената на F-16 е за сметка на многофункционалните способности

29 Юни 2019 22:07

Искам да видя ремонтиран и надежден Су-25, имаме нужда от този самолет. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на летателен ден в авиобаза "Граф Игнатиево", съобщава "Фокус".

 

Попитан какво мисли за ремонта на Су-25, той отговори: "Мисля, че този въпрос трябва да го зададете на правителството. Надявам се разнобоят вътре да бъде преодолян, ние имаме нужда от тези самолети. Аз това искам - да видя на изхода един Су-25 ремонтиран, надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което разполагаме. До пристигането на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване и комплектоване с всичко необходимо, ще мине много време, дотогава Су-25 ни е необходим".
Президентът посочи, че е възхитен от летателния ден в "Граф Игнатиево". "За пореден път военнослужещите от Военновъздушните сили показаха невероятно майсторство, много хъс и много воля. Голям професионализъм, въпреки условията на недоимък все още в нашите Военновъздушни сили. Имаме прекрасни мъже и жени и ще продължаваме напред", заяви държавният глава.

"Намаляването на цената за закупуване на F-16 е за сметка на многофункционалните способности на самолета. За да бъде този самолет многофункционален, да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца, трябва да се плати. От там надолу разликата, която имаме в цената, е за сметка на многофункционални способности, въоръжение, оборудване и оперативна готовност на самолета", отбеляза президентът.

"В този вид той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание по проекта за инвестиционния разход, така както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем. Правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", заяви президентът Радев.

Държавният глава припомни, че първоначалната ценова оферта е била за пълен пакет на стойност 3,4 млрд. с ДСС, а сега говорим за 2 200 млрд. без ДДС.

"Вие си направете сметка, но имаме сериозно орязване. Надявам се, американските партньори още са тук, правителството не само да отчете политическия ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, а да направи така, че този самолет да има способности", добави държавният глава.

 

Хиляди наблюдаваха авиационното шоу на Авиобаза "Граф Игнатиево". Празникът е посветен на три годишнини, свързани с въвеждането в експлоатация и на въоръжение във ВВС на България на бойния вертолет Ми-24 - 40 години, на самолет МиГ 29 - 30 години и на Вертолет Bell 206 -20 години.

Специален гост на събитието бе държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, който прие почетния стой, а шоуто бе открито с вертолет Ми-17 с националния флаг.

Ние, представителите на Военновъздушните сили на България, съчетаваме в едно корена на дървото, здраво свързан с изконното, и устрема на клоните, вперили поглед нагоре към небесните висини, но сме безсилни, ако не разполагаме с модерна и високоефективна техника. Ние имаме самочувствието да бъдем стражът на родното небе, каза в приветствието си командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Той изрази голямата си признателност към всички пилоти, инженеро-технически състав, логистици, комуникационни специалисти и ветерани, и се обърна към младите: "Съхранете паметта за достойнството на миналото, за да отправите дръзко поглед към бъдещето".

Любителите на авиацията имаха възможност да наблюдават различни демонстрации, сред които доцелен парашутен скок, изпълнение на мисия "Търсене и спасяване на катапултирал пилот във вражеска територия", както и маневрен въздушен бой на два изтребителя МиГ 29 изпълниха маневрен. Организиран е бе и наземен показ на авиационна техника, противопожарна и друга специална техника, стрелково оръжие, височинно и аварийно спасително оборудване, авиационни ракети и оръдия.

Main Menu