Румен Радев призова да не се поддаваме на паника и страх от коронавируса

10 Мар 2020 19:31

"Трябва да се вслушваме повече в експертите, в техните препоръки, да следваме техните указания. Самодисциплината, самоконтролът, самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с този проблем".

Това заяви президентът Румен Радев във връзка с мерките, предприети у нас за овладяване на разпространението на коронавирус.

Той призова за обединяване на усилията на всички институции и на обществото.

По думите на държавния глава най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и страха.

 

Държавният глава призова и да не се допуска парализа на икономиката, а бизнесът да предприеме необходимите мерки за намаляване на риска, за да не се стига до прекъсване на производствения процес.

"Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия - транспортът, туризмът, културата, спортът", посочи още държавният глава.

Попитан за определението на Конституционния съд (КС), който допусна за разглеждане искането на главния прокурор за имунитета на президента, Румен Радев посочи, че КС е компетентният орган по този въпрос.

"Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията, да се бори с битовата престъпност, но тази борба не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността и да има борба с корупцията там, където има течове и е нейната хранителна среда, а това е именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание", посочи Румен Радев.

Main Menu