Печат на тази страница

Село Труд се готви за мащабен протест срещу централата за производство на енергия от биомаса

27 Юни 2020 13:22

След дългогодишни протести, постоянни проверки от българските институции и хиляди изписани документи, жителите на с. Труд продължават да бъдат обгазявани. С настъпването на лятото се върнаха силните задушващи фекални миризми и други ферментиращи органични отпадъци, които отново за поредна година затварят прозорците на стотици домакинства, живеещи в близост до Централата за топло и електроенергия от биомаса.

Сигналите за това валят към кметство Труд и Сдружение „Бъдеще за село Труд“ лично, както и в социалните мрежи.

“Ежедневно получаваме сигнали с думите “Никой не вдига „Зелен телефон“ на РИОСВ-Пловдив“, коментират от местното сдружение.

В следствие на многобройните оплаквания и след разговор с кмета на с. Труд – Красимир Минков, става ясно, че наскоро се е състояла съвместна проверка от РИОСВ Пловдив и кметство Труд на производствената площадка на централата. Кметът на селото не е допуснат, но свидетелства за силна и задушлива миризма, която се е усещала на голям периметър от площадката, а всички съоръжения, които по предписание на РИОСВ трябва да са покрити и запечатани, са били отворени и около тях е царяла мръсотия. След дългогодишни усилия и опити за диалог с институциите, сдружение „Бъдеще за село Труд“ успя да постигне известно намаляване на неприятните миризми, но с пандемичната обстановка, по време на която всякаква гражданска активност беше немислима, операторът за пореден път се върна към старите си навици, а именно да не изпълнява нормите за опазване на околната среда и да заобикаля предписаните от Регионалната инспекция по околна среда мерки.

Знаейки, че операторът на този обект не се вълнува от здравето на хората и на своя воля няма да направи нужните технологични подобрения, за да спре обгазяването на селото, местното сдружение започва активна кампания за незабавно преустановяване на дейността на обекта, докато не бъдат взети нужните мерки за тотално ограничаване на вредното въздействие в следствие на силните миризми.
Сдружението ще проведе редица срещи с ресорните институции, първата от които е с областния управител Дани Каназирева. Следват МОСВ и неговата регионална структура в лицето на новия директор на РИОСВ Пловдив. Паралелно с това се подготвя мащабен протест, на който ще бъдат поканени и всички организации от страната, включително „Изправи се бг“, които са активни в опазването на околната среда и демократичните права на гражданите.

Протестните действия ще бъдат датирани съвсем скоро и ще продължат докато не бъде затворен и в последствие въведен в необходимите технологични норми обектът, който от години обгазява село Труд.

Main Menu