Министър Ангелов и Каназирева: Биоцентралата в с. Труд да бъде спряна временно до изготвяне на ОВОС

08 Окт 2020 21:26

 

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и областният управител Дани Каназирева се срещнаха с жители на с. Труд и ги запознаха подробно с решенията на държавните институции за биоцентралата. Те бяха категорични, че компромиси няма да се правят. Както стана ясно днес по-рано здравният министър е входирал писмо до Министерството на околната среда и водите с искане за временно спиране на биоцентралата до отстраняване на всички констатирани нарушения, както и да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда.

В препълнената спортна зала, пред над 200 жители на селото, Каназирева представи подробен доклад за извършените проверки от над 5 държавни институции и констатираните нередности от независимата експертиза, която беше възложена от нея преди месец. По думите й одобреният проект, по който е изпълнено строителството на биоцентралата се отнася само за работа с растителни суровини. От направените проверки става ясно, че проблемите започват след като в един и същи ден приемателната комисия подписва Протокол образец 16 и в същия ден излиза решението на РИОСВ-Пловдив за добавяне на суровини от животински произход.

Част от установените нарушения са:

1. Биоцентралата няма съоръжение за отделен прием на различните видове суровини – растителни и животински.

2. Перколатната вана за подготовка на суровините, когато се използват животински отпадъци не е покрита с отдушник и био филтър.

3. Не се прави термична обработка на животинските суровини, както е според Европейското законодателство.

4. Липсва място за измиване и дезинфекция на превозните средства, които извозват суровините.

5. Обектът няма регистриран водоизточник за битови и производствено-технологични нужди. Използваните кубици вода са повече от разрешените и не се заустват отпадъчните води.

6. Предприятието не разполага с достатъчен обем за съхранение на отпадъчната суровина в периода, в който не може да се наторява земеделска земя. Съгласно инвестиционното намерение на максимално допустимото дневно количество суровина е 96 тона, което означава, че предприятието трябва да има разполагаем обем 12-15 хиляди куб. метра за съхраняване на остатъчните продукти след ферментацията (за срок от 180 дни).

7. Кантарът в предприятието от януари 2020г. не е проверен и калиброван.

8. Въпреки препоръката от МЗ от 2017г. с цел опазване на човешкото здраве да се инициира процедура по ОВОС , не е направена такава.

„Изключително емоционално съм приела тази кауза и емоционално съм се борила и ще продължа да я отстоявам. Няма да направя крачка назад и затова тази вечер съм тук пред вас“, заяви Каназирева пред присъстващите.

Близо час министърът и областният управител отговаряха на въпроси на жителите на село Труд, които настояват за затваряне на централата веднага и търсенето на отговорност от онези, които години са допускали тези нарушения.

Министърът подчерта, че за конкретния казус е бил потърсен единствено от Дани Каназирева и в рамките на месец и половина са провели множество разговори, а последната им среща е била преди няколко дни. Освен това, областният управител е входирал в министерството писмо, в което са описани и обобщени всички жалби и проблеми през годините.

„Категорично считам, че всички български граждани, където и да живеят на територията на Република България, трябва да се чувстват комфортно, трябва да могат да си отварят прозорците и да дишат чист въздух и властите трябва да гарантират това тяхно право“, заяви проф. Ангелов.

Здравният министър и областният управител подчертаха, че този път всички институции ще си свършат работата в срок и жителите на село Труд трябва да бъдат спокойни. Министър-председателя Бойко Борисов също е запознат с казуса.

На общото събрание в спортната зала на училището присъстваха и кметът на Община Марица Димитър Иванов, кметът на с. Труд Красимир Минков и експерти от Областна администрация

Main Menu