Испанските Eurofighter-и вече са в база Граф Игнатиево

11 Фев 2022 19:27

Четири самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II от Военновъздушните сили (ВВС) на Испания се приземиха днес в авиобаза "Граф Игнатиево", съобщиха от Министерството на отбраната.

До 31 март 130 испански военнослужещи ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing), съвместно с колегите си от българските ВВС. Министерският съвет със свое решение от 24 януари т.г. разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Испания.

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките за гарантиране на сигурността на страните членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS/).

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса, обясняват от МО.

Main Menu