Американски F-35 ще пазят българското небе

01 Юни 2022 21:50

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България в рамките на НАТО, информират БНТ и БНР.

Информацията е публикувана от Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, но в нея не се посочват броя самолети.

В края на май трябваше да приключи мисията на четирите нидерландски Ф-35 у нас, но в настоящото съобщение се набляга, че американските изтребители са се присъединили към мисията на Нидерландия, което означава, че тя продължава.

Във вторник министърът на отбраната Драгомир Заков каза: "Към момента графикът е ясен - те (нидерландските изтребители F-35 - бел.ред.), са до 31 май, нямаме друга информация. След това имаме различни опции. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, може да бъде и усилен еър полисинг",.

В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, Съюзническо командване се посочва, че разполагането на американски F-35 у нас изпълнява "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг". Изтребителите са пристигнали от военната база Спангдалем, Германия.

Американските и нидерландски изтребители пето поколение летят само в българското въздушно пространство, изпълнявайки рутинни задължения заедно с нашите МиГ-29.

По-късно от българското военно министерство официално съобщиха за края на мисията на изтребителите на Кралските ВВС на Нидерландия у нас.

Main Menu