В Раковски избраха картина за папата на самоук художник

13 Апр 2019 08:45

Картина със златен обков ще бъде подарена на папа Франциск по време на посещението му в град Раковски през май. Платното е дело на местен художник и беше избрано на специален конкурс от жителите на града., съобщи Нова телевизия. В надпреварата се включиха осем местни самоуки художници, като темата бе с различни похвати и техники да се пресъздаде площада и църквата "Пресвето Сърце Исусово" в Раковски.

Днес всички творби, участващи в своеобразния пленер, бяха подредени и показани в читалище "Св.Св.Кирил и Методий", а специална анонимна анкета определи творбата-победител. На първо място с 25 гласа бе избрана творбата на 50-годишния Бойчо Котов, класираната на втора място картина на Георги Плавков събра 20 гласа.

Самоукият художник Бойко Котов, който по професия е стругар, е рисувал платното близо месец и е използвал няколко вида техники.

"Преживяването беше страхотно. И всичко се получаваше и ставаше лесно, все едно с божията помощ", сподели Котов пред NOVA.

Върху платното е изобразена църквата в Раковски, в която папата ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на над 200 деца от цяла България. Художникът е добавил и други елементи.

"Изобразено е плодородието на града - гроздето, а кукерът е знакът на нашите кукерски празници на града. За мен ще е страхотно преживяване да знам, че моя картина има във Ватикана, от това няма по-хубаво", каза художникът.

Приготовленията за посрещането на папа Франциск са към края си, ремонтирани са ключови улици в града, освежени са и сгради, работи се и по пролетното почистване на града, съобщи кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Визитата на главата на Римокатолическата църква в България ще бъде от 5 до 7 май, като програмата му включва посещение в град Раковски и София. Веднага след това папа Франциск ще отпътува за Скопие, като балканската му обиколка включва и посещение в Румъния в края на месеца.

Main Menu