100 години Енория „Непорочно зачатие на Дева Мария”

30 Юли 2019 17:19

На 14. 09. 2019 г. от 18. 00 ч. в Църквата „Непорочно Зачатие на Дева Мария”, в гр. Раковски, квартал Парчевич ще бъде отслужена Тържествена Литургия в чест на 100 години от създаването на енорията и построяването на първата Църква в нея. На празника ще присъстват много гости, свещеници, сестри и богопосветени от страната и чужбина както и владиците на трите епархии в България. Тържеството ще започне с молитвено шествие от старата камбанария в 17. 30 ч.

Всички жители и гости на град Раковски са поканени да вземат участие в Тържествената Литургия и отбелязването на празника.

Енория „Непорочно зачатие на Дева Мария”, е създадена през 1919 г., когато официално за енорист е назначен отец Венцислав Гайдаджиев. Според съществуващи кръщелни книги, в Парчевич, с някогашно име Алифаково, са се извършвали кръщения още преди 290 години, но не е имало назначен постоянен свещеник нито църква. Алифаково е било чисто турско село. Поради голямото си увеличение, жителите на Балтаджии в края на XIX век започнали да заселват и Алифаково. Балтаджии помагат със средства за построяване на сграда, която да служи за място на църковни служби и за място, където да живее свещеникът.

Църквата е частично разрушена от Чирпанското земетресение. Единствено камбанарията, построена 1925 г. е оцеляла изцяло и до днес е запазена в същия си първоначален вид. Възстановяването на църквата е по проект на арх. Камен Петков и започва през 1930 година, а населението на Алифаково – около 200 души, участва с доброволен труд. Храмът е осветен на 8 ноември 1931 г. Храмовият празник е на 8 декември.

Main Menu