120 млади щъркели отлетяха от колонията в Белозем

12 Сеп 2019 14:10
Те са отгледани в 41 гнезда използвани от белите щъркели в Белозем – Европейското село на белия щъркел у нас. Те са отгледани в 41 гнезда използвани от белите щъркели в Белозем – Европейското село на белия щъркел у нас. Снимка: greenbalkans.org/bg/

 

"Пилците се броят на есен“, се казва в българската народна поговорка. В конкретния случай имаме предвид белилите щъркели гнездящи в пловдивското село Белозем, което е българския представител в Европейската мрежа на селата на белия щъркел ( www.storkvillages.net ). В края на лятото и началото на есента можем да обобщим данните от изминалия размножителния сезон и да отбележим че през 2019, в най – голямата колония на вида у нас са били заети общо 41 гнезда. В тях са отгледани поне 120 малки щъркелчета ( средно по около 3 малки в гнездо), като това е една добра численост за щъркеловата колония. Данните са събирани от екипи на Зелени Балкани, като освен чрез директни наблюдения, в проучванията е използван и дрон с камера с висока резолюция. Преброяване на гнездящите щъркели провеждат и учениците от ОУ ,,Гео Милев“ в Белозем, на чийто покрив гнездят 22 щъркелови семейства. Общо броят на възрастните и младите щъркели обитавали двора на Училището през тази година надхвърля 100 и оформя една живописна и уникална гледка, която не може да бъде видяна никъде в България – над 100 щъркела на площ от няколко стотин квадратни метра! Забележително нали?!

От Зелени Балкани припомнят че село Белозем е включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел през 2005 г., от германската фондация ЕвроНатур ( www.euronatur.org ) по предложение на Зелени Балкани. От тогава до сега, благодарение на грижите полагани за щъркелите от кметство с. Белозем, община Раковски, Читалище ,,Просвета 1909“- с. Белозем, ОУ ,,Гео Милев“, Зелени Балкани, както и местни хора и други институции, числеността на щъркелите постепенно се увеличава от 25 двойки през 2015 до рекордните 46 през 2017 и 2018 г.

LGarden

Main Menu