След протестите: Пуснаха във ваканция учениците в Раковски

09 Ное 2021 07:49

Ваканция от три дни в Раковски бе обявена след протестите на родители срещу тестването на учениците от началния курс на обучение, предаде БНР.

След среща между с началника на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова, директорът на Основно училище "Христо Ботев" и родители, кметът на общината Павел Гуджеров заяви, че е издал заповед, с която обявява за неучебни дните 8, 9 и 10 ноември.

"Срокът беше от петък за понеделник. Повечето родители бяха в неведение и неразбиране на ситуацията. Голяма част категорично отказват децата им да бъдат тествани. В същото време ги притесни опцията, че ако не бъдат тествани, децата им няма да бъдат на училище и го усещат като ултиматум. В знак на протест някои от родителите отказаха да участват и в онлайн обучението. Исканията са изразени в подписка. Надявам се тези дни да получим отговор и родителите да бъдат успокоени", каза Гуджеров, който също е родител на дете от началния курс.

Издадената от него заповед е за двете основни училища в Раковски, както и за тези в Белозем, Чалъкови и Стряма.

"Родителите са обезпокоени и подхождат с недоверие към връщането на децата в училище с тестове. Очаква се да бъде дадена обратна връзка към родителите и училищата каква е възможността за някаква промяна и какви ще бъдат условията за общините, преминаващи от една в друга зона на заболеваемост", уточни началникът на РУО - Пловдив Антоанета Кръстанова.

"Раковски протестира. Не искаме да правят никакви тестове на децата - независимо дали са щадящи или не. Искаме децата да учат присъствено, а не онлайн.От болницата потвърдиха, че няма нито едно болно от коронавирус дете от училището. Изведнъж, по неразбираеми за нас причини, се спуска някаква министерска заповед децата да не ходят присъствено - спират училището, затварят го", каза Йордан Аянски, баща на дете във втори клас.

Main Menu