Жители от Община Родопи блокираха Околовръстното в знак на протест срещу кариери за инертни материали/снимки/

06 Сеп 2018 14:17
Жители от Община Родопи блокираха Околовръстното в знак на протест срещу кариери за инертни материали Жители от Община Родопи блокираха Околовръстното в знак на протест срещу кариери за инертни материали

Навръх Съединението жители на пет села край Пловдив излязоха на пореден протест против кариерите за инертни материали в Родопите. Живеещите в Браниполе, Белащица, Марково, Гълъбово и Брестник се събраха в центъра на Белащица, където се проведе молебен. След това всички направиха шествие до кръговото на Кукленско шосе и Околовръстното шосе в Пловдив. Протестиращите носеха плакати с надписи: "Стоп на кариерите в Белащица", "Не на взривовете в планината", "ЕкоКатастрофа", "Да съхраним природата" и други. След десет минутна блокада на пътя те освободиха движението. Заради действията им се образуваха километрични опашки от коли, бусове и ТИР-ове.

Жителите на петте села настояват да спре добиването на варовик от двете действащи кариери в планината и намерението на инвеститори да открият още две. Хората смятат, че взривовете и облаците прах замърсяват опасно въздуха и нанасят непоправими щети на природата и здравето им.

РИОСВ-Пловдив задължиха единият концесионер Холсим кариери да извърши ОВОС на инвестиционното намерение за нови 50 дек и достигане връх Калоян, след което да започне процесът на рекултувация на района.

Припомняме, че от РИОСВ-Пловдив са направили няколко проверки на концесионерите на кариерите относно шума и праха. След първоначалните санкции за запрашеност на концесионерите им бяха предписани мерки за това. Инспекцията на 31 август е по сигнали за шум и запрашаване при взривни дейности в добивните полета на кариерите. От страна на концесионерите се извършва необходимото уведомяване за взривове и служителите на държавната институция пристигат на проверка на фирма „Пътища Пловдив“ АД. Експертите от РИОСВ – Пловдив провеждат измервания на еквивалентни нива на шум, излъчвани в околната среда при взривни дейности, както и на запрашаването в района. По време взривовете моментната стойност на нивото на шум, достигащ до най-близките жилищни сгради в село Белащица, не е с установени превишения за жилищни зони.

 

Припомняме, че в началото на месец юли при проверка от Министерството на енергетиката на Холсим Кариери беше установено, че концесията на кариерата не е излязла от границите си. На нея е присъствал и председателят на Екогласност Емил Георгиев. Миналата седмица отново от Министерството на енергетиката са проверени границите на концесията и нарушение не е установено.

 

От Холсим изпратиха писмено становище, в което обясняват, че рекултивацията на издълбаните вече склонове е невъзможна, без изкопаването на нови 50 декара от находището.

"Нека изясним нещо много важно - хората масово се въвеждат в заблуждение за местонахождението и характера на инвестиционното ни предложение с изявленията, че ще „бутнем“ или „отсечем“ връх Калоян. Връх „Калоян“ се намира на около 900 м в югозападна посока от участък „Калоян“ - нарушеният преди повече от 28 г. терен от кариерата, който е обект на нашето инвестиционно намерение. Реално отработването на площ „Калоян“ ще увеличи разходите на дружеството, но без тази площ е невъзможно да се осъществи правилна, естетическа рекултивация с насаждения от бор на цялата територия на концесията. И това може да се провери във всички документи, налични в кметството на с. Белащица, Община Родопи и РИОСВ-Пловдив още от м. март 2018г.

 

Съгласно проектите за рекултивация, за да може най-високата част над съществуващата кариера да се залеси с черен бор, като преди това се насипе с хумусен пласт, е необходимо техниката да достигне до конкретните височини, които са извън концесионната площ на дружеството. По тази причина още през 2005 г. РИОСВ - Пловдив е издало предписание на дружеството да открие процедура за търсене, проучване и добив чрез концесия по Закона за подземните богатства за цялата нарушена територия.

Отработването на площ „Калоян“ представлява работа върху вече засегнат терен. Без предприемане на действия по отработването му, теренът ще остане в този си вид завинаги – нещо, което инициаторите на протестите умишлено пропускат да отбележат.

Недоумяваме защо същите тези инициатори ни представят в образа на агресор, без да отчитат факта, че години наред „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД е било съпричастно към ежедневните проблеми на местното население и по-специално:

1. Дружеството е основен участник във финансирането и изграждането на околовръстното шосе, целящо извеждане на трафика от селото и спиране преминаването на камионите през жилищните райони.

2. През годините „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД редовно е дарявало в полза на с. Белащица средства, предназначени за дейности и мероприятия от местно значение, като например изграждане на детска площадка, подпомагане на ОДЗ „Ралица“, местното читалище, църковното настоятелство и др. Осигурявано е финансиране на местни празници и помощ за отделни деца или семейства в неравностойно положение. Компанията е открила работни места в региона и дава работа и на местни жители.

3. Дружеството винаги е оказвало подкрепа на местната общност като безвъзмездно е предоставяло своя техника и материали в условия на природни бедствия – наводнения, обилен снеговалеж и др., когато е съдействало и за спасяване на бедстващи жители на с. Белащица в трудни метеорологични условия.

4. Неведнъж със своя тежка техника и за своя сметка фирмата е почиствала околовръстния път, което е осигурявало достъп на хората до и от града.

5. Ремонтирана е разполагаемата техника на кметството на с. Белащица, безплатно, с труд и резервни части, осигурени от дружеството.

6. Не на последно място за периода 2011–2017 г. 50% от концесионните възнаграждения, изплатени от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД на държавата са постъпили в бюджета на Община Родопи - общо 995 972 лв., които формират съществена част от местните приходи.", се казва в становището на Холсим кариери.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu