РИОСВ провери нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Цалапица

27 Сеп 2018 13:21

 

РИОСВ – Пловдив се самосезира за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в североизточната част на село Цалапица. Експерти от инспекцията извършиха спешна проверка по сигнал на в. „Марица“ за замърсяване на местността Бобевица и констатираха, че нерегламентираното замърсяване е на площ около 7-8 дка със смесени отпадъци (битови, строителни, едрогабаритни и др.).
Екоинспекторите дадоха предписание да се почисти нерегламентираното замърсяване. Срокът за изпълнение, даден на кмета на община „Родопи“ е две седмици. От екоинспекцията ще бъде осъществен последващ контрол във връзка с предписанието.
Кметът на Цалапица коментира в публикацията, че „най-близкото сметище в района е това в Първенец“. Правим уточнението, че в Първенец има площадка за третиране на строителни отпадъци, а не за депониране, което показва липса на информираност.
От РИОСВ ще дадат предписания на кметовете на населените места в Пловдивска област да изградят площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от граждани, както и за провеждането на реални информационни кампании за популяризирането им.
РИОСВ – Пловдив напомня, че за чистотата на населените места отговарят кметовете.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu