Жителите на Белащица отново излизат на протест /Данни от последните проверки на РИОСВ-Пловдив на кариерите/

06 Окт 2018 08:17
Жителите на Белащица и близките села отново излизат на протест срещу добива на инертни материали в района. Жителите на Белащица и близките села отново излизат на протест срещу добива на инертни материали в района.

Жителите на Белащица и близките села отново излизат на протест срещу добива на инертни материали в района. Те планират ново протестно шествие от центъра на селото до кръговото кръстовище на Околовръстното шосе на Пловдив, където да спрат движението за няколко минути. Хората се оплакват от непрекъснат шум, прах и разбити пътища от камионите, извозващи инертните материали.

От началото на годината това е 4-ти протест на жителите на Белащица, Гълъбово, Браниполе, Марково и Брестник срещу близките кариери.

Навръх празника на Съединението те отново протестираха с искане да се спрат действащите две кариери и да се отмени инвестиционното намерение за разширяването им.

РИОСВ – Пловдив осъществява постоянен контрол на двете кариери с концесионери „Пътища Пловдив“ АД и „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД . Инспекцията извършва планови и извънредни проверки по спазване на екологичното законодателство и по сигнали на граждани.

От РИОСВ са дадени предписания на двете дружества-концесионери преди извършване на взривни дейности да ни уведомяват. Компаниите изпълняват изискването и на взривовете присъстват екоексперти, съобщиха от РИОСВ-Пловдив за PlovdivskiNovini.com. Относно взривовете и запрашеността в района на кариерите през последния месец от екоинспекцията заявиха, че всичко е в норми, като са направени шест проверки. Измереният шум е в рамките на нормата – 55 dB (A).

На 30 август 2018 г. в кариерата с концесионер „Пътища Пловдив“ АД е извършено взривяване . Измереният шум е в рамките на нормата – 55 dB (A).

На 12 септември 2018 г. е имало взривяване в рамките на 1-2 секунди в кариерата, стопанисвана от „Холсим кариерни материали - Пловдив“ АД.

На 26 септември 2018 г. е осъществено взривяване в същата кариера. И при двата случая не са установени наднормени нива на шум. Запрашеността при взривните дейности е била в рамките на добивните площи на двете кариери. Прахът се е утаил за 5 минути и не е допуснато изнасяне извън границите на кариерите.

Контролът на кариерите от 2013 г се осъществява от Министерството на енергетиката в съответствие с концесионния договор и утвърдения годишен проект за добив. От направените проверки на кариерите няма нарушения на договорите.

 

 

 

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu