Протестът започна: 400 души тръгнаха да блокират кръговото на Кукленско шосе /снимки/

06 Окт 2018 12:37

Жителите на Белащица и близките села стартирах поредния протест срещу добива на инертни материали в района. Над 200 души се събраха за шествие от центъра на селото до кръговото кръстовище на Околовръстното шосе на Пловдив, където да спрат движението за няколко минути. Хората от Белащица носят плакати: "Вън ПИМК от Белащица", " Стоп на кариерите в Белащица", "PIMK долу ръцете от Белащица и летището",  " Белащица не иска кариера на PIMK" и други. Още толкова са тръгнали от другите четири села към кръговото на Кукленско шосею Хората се оплакват от непрекъснат шум, прах и разбити пътища от камионите, извозващи инертните материали.

"Нова концесия в Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа", "Стоп на старите и не на новите кариери!", "Не на концесиите в Белащица! Природата и здравето са приоритет №1".

От инициативния комитет се обърнаха към премиера Бойко Борисов, а основното искане е да се вземе решение за закриването на кариерите след 2021 г., когато приключват договорите.

Хората настояват да се докаже, че в България има държавност и гражданско общество, а здравето на хората е приоритет.

 

Междувременно на протеста в събота се появи представител на една от фирмите, които иска разрешение за добив в района. "Още в понеделник ще оттегля инвестиционното намерение за нова кариера над Белащица", обеща Илиян Филипов, собственик на ПИМК.

На 12 октомври на място се очакват министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда Нено Димов, за да обсъдят проблема с местните хора, както и бъдещата рекултивация на терена.

 

От началото на годината това е 4-ти протест на жителите на Белащица, Гълъбово, Браниполе, Марково и Брестник срещу близките кариери.

Навръх празника на Съединението те отново протестираха с искане да се спрат действащите две кариери и да се отмени инвестиционното намерение за разширяването им.

РИОСВ – Пловдив осъществява постоянен контрол на двете кариери с концесионери „Пътища Пловдив“ АД и „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД . Инспекцията извършва планови и извънредни проверки по спазване на екологичното законодателство и по сигнали на граждани.

От РИОСВ са дадени предписания на двете дружества-концесионери преди извършване на взривни дейности да ни уведомяват. Компаниите изпълняват изискването и на взривовете присъстват екоексперти, съобщиха от РИОСВ-Пловдив за PlovdivskiNovini.com. Относно взривовете и запрашеността в района на кариерите през последния месец от екоинспекцията заявиха, че всичко е в норми, като са направени шест проверки. Измереният шум е в рамките на нормата – 55 dB (A).

На 30 август 2018 г. в кариерата с концесионер „Пътища Пловдив“ АД е извършено взривяване . Измереният шум е в рамките на нормата – 55 dB (A).

На 12 септември 2018 г. е имало взривяване в рамките на 1-2 секунди в кариерата, стопанисвана от „Холсим кариерни материали - Пловдив“ АД.

На 26 септември 2018 г. е осъществено взривяване в същата кариера. И при двата случая не са установени наднормени нива на шум. Запрашеността при взривните дейности е била в рамките на добивните площи на двете кариери. Прахът се е утаил за 5 минути и не е допуснато изнасяне извън границите на кариерите.

Контролът на кариерите от 2013 г се осъществява от Министерството на енергетиката в съответствие с концесионния договор и утвърдения годишен проект за добив. От направените проверки на кариерите няма нарушения на договорите.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu