Пореден протест в Белащица, министерства проверяват едната кариера/снимки/

12 Окт 2018 13:03

Жителите на село Белащица направиха пореден протест срещу кариерите в Родопската яка. Днес те се събраха в близост до кариерата на концесионера Холсим, която иска да удължи срока на добив на инертни материали до връх Калоян, след което да направи рекултивацията на мястото. Днес на кариерата дойдоха на проверка от Министерството на енергетиката, МОСВ и други институции. Демонстрацията на жителите започна в 11.30 часа. Директорът на РИОСВ Пловдив доц Стефан Шилев заяви, че от следващите месеци започва измерване на въздуха в Белащица по четири пъти в месеца. Мобилна станция за 500 000 лева ще бъде монтирана в различни точки, а тя ще се охранява с камери и жива охрана.

Той каза още, че до сега са направили повече от 7 проверки на средата в района на находището и те не са отчели превишаване на нормите за шум и запрашаване. Според доц. Шилев РИОСВ са санкционирали повече кариерата на Пътища АД. Той основният проблем е с фирмата, която извършва трошенето на камъните. Той уточни, последната санкция е за 2000 лева. На проста беше и зам.-кметът на Пловдив по спорт и социална дейност Георги Титюков, който каза, че общината ще настоява да не се продължава концесията на едната фирма, както и спирането на кариерите след изтичане на договорите. От Инициативния комитет на "Стоп кариерите в Белащица" заявиха, че доволни от спирането на инвестиционното намерени за двете местности на "Сантала". Те ще искат тази местност да се забрани за добив на инертни материали. Освен това днес те съобщиха, че близка фирма до Пътища Ад иска да направи инсталация за трошене на камъни в местност "Варненците". Те е стара кариера и е срещу хотел Св.Георги.

Представители на енергийното министерство обясниха, че прекратяване на концесията е възможно, ако има окончателно становище за вредите от дейността на фирмата. То трябва да се извърши от РИОСВ Пловдив, но все още не е приключило.

 

След това се състоя среща между експерти от министерствата на енергетиката, на икономиката и на околната среда и водите с концесионера на кариерата Холсим и представители на инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица". Фирмата концесионер ги покани в тяхната сграда заедно с медиите. Хората от Белащица отново настояха за прекратяване на добива на инертни материали в района. Станислав Станков, представител на икономическото министерство, обясни, че прекратяване на концесията е възможно, ако има окончателно становище за вредите от дейността на фирмата. Оценката по въздействие на околната среда трябва да се извърши от РИОСВ Пловдив, но все още не е приключила. От Холсим кариери заявиха, чете ще работят законово докато имат законовото право.

От екоинспекцията дадоха информация, че до сега са направили повече от 7 проверки на средата в района на находището и те не са отчели превишаване на нормите за шум и запрашаване. От Холсим заявиха готовност да има 24 часово проверки и дори граждански контрол. От министерствата и РИОСВ-Пловдив казаха, че правят проверки, но жителите на Белащица не се съгласиха с думите им. Според тях данните не са реални. От Холсим казаха, че ако могат да си позволят да вземат лицензирана контролна станция за 1200 лева на ден, то няма проблем да я сложат в близост до кариерите. От фирмата заявиха, че ще приемат единствено данни от лицензирани лаборатории и институции. От Министерството на енергетиката казаха,че жителите могат да кажат своето становище по време на обсъждането на ОВОС-за за връх Калоян. Също така стана ясно, че Инициативният комитет могат да поискат документи за режима на работа на кариерата, съхраняване на отпадъците, рекултивация и други от МЕ след искане по достъпа на информация.

Представителят на концесионера - фирма „Холсим“ обясни, че рекултивация на терена ще започне след изтичането на договора за добив, т. е. след 2022 година.

След разговорите, които се водеха в напрегнат тон, всички разгледаха и площта на кариерата заради съмненията на протестиращите, че тя надвишава разрешеното.

Проверката продължава до края на работния ден.

 

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu