Заради добрия път: Все повече богомолци посещават Белащинския манастир "Св. Георги Победоносец"

01 Ное 2018 08:59
Все повече богомолци посещават Белащинския манастир Св. Георги Победоносец Все повече богомолци посещават Белащинския манастир Св. Георги Победоносец

 

 

Белащинският манастир "Св. Георги Победоносец" се намира близо до село Белащица и е основан през 1020 г. от византийския пълководец Никифор Скифи, изиграл решаваща роля при пленяването на Самуиловите войници при с. Ключ. През 1018г. византийския император Василий ІІ, назначил своя пълководец за управител на Филипополска област със седалище гр. Филипополис. Никифор Скифи имал голям дворец-крепост (съществувала до 1650г.) на юг от селото Белащица, останки от която има близо до хилядолетен чинар. Близо до своята крепост той основал манастир и го посветил на св. Георги Победоносец.

 

Самият манастир не е много голям, но привлича със силата, която излъчва мястото, на което е построен, а и с уникалните стенописи. Сгушен в подножието на Родопите и заобиколен от многобройни слънчеви поляни, манастирският комплекс се състои от черква, параклис, жилищни и стопански сгради. Черквата е еднокорабна, едноабсидна, с вътрешен и открит притвор, безкуполна и без стенописи, построена през 1838 година. Под открития притвор е аязмото, което се смята за останало още от основаването на манастира и за чудотворно. На двора се намира каменна чешма, построена през 1831 година. Днес манастирът е девически и действащ и освен монахините в него живеят и послушници.

 

През годините светата обител се посещава от много хора заради лековитата вода от аязмото. През 2012 година кметството на Белащица и Холсим Кариерни материали Пловдив се заемат с реконструкцията на пътя до манастира “Св. Георги”. Техника почиства пътя и го разширява. Застилат го с каменна настилка. Направен е банкет, който е засипан с чакъл. Изграден е и е паркинг за коли. Всичко това помага святото място да бъде лесно достъпно за хората от Белащица и туристи. Всяка година преди Гергьовден Холсим Кариерни материали Пловдив изпраща своя техника да почисти пътя и площите около манастира.
Заради добрия път до Белащинският манастир "Св. Георги Победоносец" е много посещаван, особено през уикендите. Почти всяка събота и неделя се извършват кръщенета и венчавки, като идват хора от цялата страна. Най-много гости обаче Светата обител посреща на храмовия празник на църквата си - Гергьовден. От незапомнени времена на този ден манастирът организира всенароден събор.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu