Печат на тази страница

Двуметров обреден огън в село Храбрино за Сирни заговезни /видео/

10 Мар 2019 19:10

 Двуметров обреден огън беше запален в село Храбрино за Сирни заговезни. Огънят се пали в центъра на селото. Целта на обреда е не само прогонване на злите духове, но и посрещане на пролетта. Вярва се, че след този ден зимата си отива. Когато празничният огън стане по-малък, той се прескача от всички за здраве. С този двуметров огън се слагат край на кукерския фестивал в Първенец и Храбрино.

За доброто настроение ще се погрижи оркестър, който свири народна музика. По традиция всеки участник в празника ще се хване на хорото. На Сирни заговезни в Храбрино се правят карнавали и кукерско шествие.

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН.
Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.
Характерен обичай от миналото за този ден е паленето на огньове (клади), а след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

Main Menu