ВОЛЯ поиска концесионерите да рекултивират кариерите в срок

24 Апр 2019 16:27

Всички български концесионери да рекултивират земята в срок, а не да я оставят след обработка като пустиня. Това поиска депутатът от партия ВОЛЯ Елена Аксиева по време на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Депутатът от Пловдив от месеци подкрепя протестиращите срещу разрушаването на района около село Белащица от трите каменни кариери. Тя обясни, че в разговора й с министър Теменужка Петкова е станало ясно, че в момента тече обществена дискусия и веднага след приключването й ще се внесат законовите промени, които очертават задълженията на концесионерите.

"С тези промени фирмите ще имат срок от една година да приведат дейността си спрямо действащото законодателство, независимо, че договорите им са отпреди 20 години. Също така поисках концесионните договори да не бъдат подновявани заради мръсотията, взривовете и факта, че кариерите излизат от ограниченията си по договор и пречат на здравето и спокойствието на жителите. Заставам плътно зад исканията на гражданите и от позицията си на депутат от ВОЛЯ ще продължавам да се срещам с представители на институциите и да търся решаването на проблемите на хората от област Пловдив.", каза още Аксиева.

Миналата годината жителите на Белащица, Гълъбово, Браниполе, Марково и Брестник протестираха няколко пути срещу близките кариери.

Main Menu