Спряха концесиите на кариерите край Белащица /видео + снимки/

27 Фев 2020 16:09

Спряха работата на кариерите за инертни материали край село Белащица. Това стана след извънредна проверка на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. Заедно с него бяха областният управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, депутатът от партия Воля Елена Пешева, кметът на Родопи Павел Михайлов и други. Зам.-министърът Жечо Станков направи среща с директорите на двете бази, където им връчи постановлението за прекратяване на работа.

Новината бе посрещната с аплодисмени от жителите на Белащица и близките села.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков съобщи пред журналисти, че е пристигнал на място по заповед на премиера Бойко Борисов, който е разпоредил незабавни действия след серията протести на местните жители.

"На база влезли в сила наказателни постановления и нарушаване на екологичното законодателство сме издали документ, с който се спират концесионните договори - добив, преработка и реализация на материал. Документите са връчени на изпълнителните директори.", заяви зам.-министърът. Той каза, че търсят баланса между гражданите и концесионерите. "Държавата си е на мястото и спира кариерите. Двете фирми могат да предприемат действия, но техните права са спрени", допълни той.

Потърпевши от спирането на двете кариери ще са много строителни фирми. В момента кръговото колело на Асеновград - Пловдив се прави с материали от кариерите. Същото важи и за локалите. Всички големи инфраструктурни обекти в Пловдив се правят с материали от кариерите.Асфалтовите и бетонни бази ползват материали от двете кариери, както и производителите на вар и стъкло.

Освен двете кариери на Пътища АД и Холсим, работи още една в Куртово Конаре. Тя беше затворена за повече от година преди време, но е с малък добив, а й фирмате е обвързана с договор на доставки  за ТЕЦ-овете. Следващите кариери от където могат да се взимат материали е в Огняново (материалът е по-мек и не е добър за строителство), както и такива в Момчилград и Кърджали.

 

Main Menu