Манолова покани Борисов с джипа в Брестовица, хората искат и той като тях да пие вода с манган

31 Окт 2020 17:00

 


Борисов да дойде с джипа в село Брестовица в Община Родопи и да чуе проблемите на жителите на селото. Ще проведем онлайн среща на хората с отговорните институции, за да се реши проблемът им с питейната вода, в която има манган. Хората искат търсене на алтернативни водоизточници, необходими са и средства за смяна на тръбите, които са наслоени с манганови утайки и са негодни за използване.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на среща с жителите на село Брестовица в Община Родопи.

Хората показаха документи от местното ВиК-дружество и РЗИ, според които във водата има в пъти повече манган от допустимото. По думите им причината за това е превишаването на нормите от водното огледало на ВЕЦ Кадиево.

Те събират подписка за онлайн обсъждане с отговорните институции – местното ВиК, ВиК асоциацията, регионалното министерство, екоминистерството, ДНСК, КЕВР, кметството и областния управител.

Въпросите са към областния управител на Пловдив Дани Каназирева. Къде са резултатите от проверката на междуведомествената комисия за състоянието на водата в село Брестовица? Сигнализирана ли е прокуратурата? Имало ли е пречиствателна станция?, каза още Манолова и допълни, че междувременно ще съдейства на жителите на Брестовица да напишат сигнал до прокуратурата.

Ако водата трови хората, трябва да се предприемат действия. На 28 ноември в 11:00 ч. на площада в селото ще организираме онлайн обсъждане за проблема с водата. Надяваме се и Дани Каназирева да се включи в него, както и съответните институции, добави председателят на „Изправи се.БГ“.

По време на срещата жителите на Брестовица поискаха Борисов също да пие вода с манган, както те, "за да се излекува от коронавирус" по думите им. Според тях, ако ВЕЦ Кадиево е работел в рамките на проекта и според закона, е нямало да се стигне до тази криза с водата.

Main Menu