Жители на 4 родопски села плашат с протест заради разрушен път

20 Ян 2021 15:27

Жители на четири родопски села готвят протест пред Областното пътно управление в Пловдив с настояване за основен ремонт на пътя от разклона за Бойково до Ситово и Лилково, съобщи БНР.

Ако ремонтът не се случи, на 27 февруари живеещи в Ситово, Лилково, Брезовица и Плочник ще блокират Околовръстното шосе на Пловдив при кръстовището на Коматево и Първенец.

 

При липса на отговор от институциите протестът ще се пренесе в столицата, заявяват от сдруженията "Заедно за Лилково" и "За Ситово".

Двете неправителствени организации са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, строителния министър Петя Аврамова и до медиите. Родопчани канят лично министър - председателя да се запознае на място с изцяло разбития пътен участък.

Пътят Бойково - Ситово - Лилково е част от републиканската пътна мрежа, но около 10-километров участък от него е черен път, без асфалт, а заради последните дъждове част от пътя край Плочник е пропаднал. Това обясни пред БНР Димитър Балев, председател на Сдружение "Заедно за Лилково".

Той посочи, че по пътя все още се минава, главно с високопроходими автомобили, но са се образували коловози, а е започнал да се руши и мостът на разклона за Лилково. Това поставя пътуващите в рискова ситуация, а пътят ще се затвори изцяло, ако се активират нови свлачища.

Пътят е неподсигурен, няма мантинели, растителността е обхванала повече от половината пътно платно, допълни Елена Миткова, председател на Сдружение "За Ситово".

От двете сдружения напомнят, че проблемът с пътя е от близо 20 години, но досега по него са правени само козметични ремонти.

Main Menu