Прокуратурата възложи проверка на водата в Брестовица

17 Юни 2021 12:50

Върховната административна прокуратура ангажира служебните министри на регионалното развитие и благоустройство и на здравеопазването да проверят дали се спазват нормативните актове, които регламентират управлението и контрола на водоснабдяването за питейно-битови цели в пловдивското село Брестовица.

Вчера жителите на селото излязоха на пореден протест заради лошото качество на водата и наличието на манган в нея.

Преписката във ВАП е образувана по информация в медиите. От обвинението обясняват още, че жителите на селото многократно са сигнализирали за проблема, който продължава от години.

 

Възложената проверка трябва да изясни обстоятелствата и предпоставките за предприемане на необходими мерки, свързани с осигуряване на нормалното и качествено водоснабдяване за питейни и битови нужди в село Брестовица.

По време на проверката от контролните органи трябва да изяснят и всички други факти и въпроси, свързани с нарушеното водоснабдяване и качеството на питейна вода в селото, както и да се предотврати настъпването на вредни последици върху здравето на населението, съобщават от ВАП.

Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и МВР.

Резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции, следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в кратък срок, посочват още от обвинението.

Main Menu