Печат на тази страница

Ще се търси нов водоизточник за Брестовица

06 Юли 2021 19:02

Ще се търси нов източник за водоснабдяване на с. Брестовица, община Родопи.Това стана ясно на среща днес на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова със заместник-областния управител на Пловдив Иванка Петкова, кмета на община Родопи Павел Михайлов, председателя и заместник-председателя на гражданско сдружение "Живот за Брестовица" Любомир Томов и Емануела Михайлова и ВиК експерти.

На срещата бе обсъден отново проблемът с качеството на питейната вода в Брестовица, породен от високото съдържание на манган в нея.

 

От министерството е инициирана сериозна проверка на ВЕЦ-а, освен това министър Комитова преди дни изпрати спешно запитване до Министерството на околната среда и водите дали този ВЕЦ има ОВОС.

Вече има набелязан терен, където по възлагане от община Родопи ще бъде направен хидрогеоложки доклад за установяване наличието на вода и доказване на нейния качествен и количествен дебит, стана ясно по време на разговора.

Следващата конкретна стъпка, която ще бъде предприета, е след приключване на проучването и в зависимост от резултатите от него, да се изготви нов проект за ВиК система за водоснабдяване на Брестовица от новия водоизточник.

Министър Комитова беше категорична, че МРРБ ще съдейства с всички възможни начини за устойчиво решение на проблема, така че жителите на селото да пият чиста вода. Зам.-областният управител г-жа Петкова показа и бутилка, пълна с почти черна вода, която тече от чешмите на хората в Брестовица.

В срещата участваха също заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева и Захари Христов и представители на политическото ръководство на министерството.

Main Menu