Въвеждат смесен режим на улично осветление в община Родопи

31 Ян 2022 13:07

 

Община „Родопи” предприема мерки за оптимизиране на уличното осветление заради големите разходи на електроенергия. Мярката се налага поради увеличената цена на промишления ток.

След среща на кмета на общината Павел Михайлов с кметовете на населените места уличното осветление ще свети през един стълб или чрез тип „електромеханични часовници”.

По предложение на кметовете на селата МАРКОВО, Брестовица, Оризари, Устина, Извор, Скобелево и Ситово лампите няма да се спират в тъмната част на денонощието, но ще бъдат редуцирани на 50 %.

Кметовете в останалите населени места изразиха позиция уличните лампи да светят в интервала от 18:00 часа до 23:00 часа вечер и два часа сутрин между 5:00 -7:00 часа. Изключение прави село Крумово, където вечер лампите ще се включват в 19:00 часа и ще се спират в 1:00 часа.

„Последната фактура е за месец декември и е за над 85 хиляди лева. През януари очакваме още по-големи цифри. Това ще повлияе на бюджета за 2022 година. Затова се налага да оптимизираме осветлението, така със сигурност ще изразходваме по-малко киловати. Не смятам, че средствата на общините трябва да отиват изцяло за осветление и отопление. Хората имат нужда от много неща и спестените пари ще ги вложим за други дейности по селата”, коментира кметът Павел Михайлов.

Според справката на общината за последния месец консумацията на електроенергия се е повишили три-четири пъти. Най-висок е разходът на ток от уличното осветление в селата Марково, Брестовица, Цалапица и Ягодово.

„Вече работим по проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED-тела. Ще бъдат сменени над 6000 лампи във всички населени места. Това ще намали с около 60 % потреблението на ток“, каза кметът Михайлов.

Main Menu