Печат на тази страница

Белащица иска да мине към Пловдив

14 Юни 2022 11:55

Жителите на пловдивското село Белащица започват събирането на подписи за провеждане на референдум за присъединяване към община Пловдив. Белащица се намира само на 3 километра от града, но е в полите на Родопите и така е сред най-атрактивните и скъпи дестинации за живот в района, съобщи БНТ.

Селото обаче от години има проблеми с разположените в близост кариери за добив на инертни материали. Днес ще се проведе събрание, на което пловдивският кмет ще отговори на въпросите на местните хора.

 

Предложението за присъединяването на Белащица към община Пловдив е идея на Инициативния комитет срещу каменните кариери край селото. За да се насрочи референдум, по закон трябва да се подпишат 25 процента от общия брой на населението.

"Ние сме готови в рамките на 3 месеца да съберем подписите, да са внесени с гласувания на Общински съвет. Предполагам, че оптимистичен срок е ноември месец, в началото може да се проведе референдумът и да се питат хората какво мислят", заяви Павел Гемишев, жител на Белащица.

Местните хора се вълнуват от плюсовете, които административната промяна ще им донесе.

"Какви ще са ползите, как ще се проведе местният референдум, защото хората в Белащица ги вълнува темата – какво ще се получи, какви ще са данъците", допълни Костадин Николов, кмет на село Белащица.

Ако Белащица се присъедини към Пловдив, може да има още един път до селото, обещава кметът на втория по големина град в България Здравко Димитров. Според него така хората ще спестят и от данъци.

"Ако минат още догодина, можем да започнем изграждането на нова детска градина, канализация нямат, ще им помогнем за канализация, просто става си част от града. Културни мероприятия ще има", каза още Здравко Димитров, кмет на община Пловдив.

В момента в рамките на община Пловдив е само градът със същото име. Преди десет години се проведе сходен референдум за присъединяване в пловдивското село Ягодово, но имаше много ниска активност.

Main Menu