Голямата Пенка Стоянова представи автобиографичната си книга /снимки/

23 Фев 2019 16:27

Най-голямата баскетболистка на Пловдив Пенка Стоянова представи автобиографичната си книга Царицата на баскетбола, която е написана съвместно с известния спортен журналист Диян Никифоров. Представянето на книгата се състоя в студио 1 на Радио Пловдив. 

Залата беше тясна за всички желаещи да видят премиерата на книгата, като имаше много правостоящи. 

Специално от София дойде шефът на БФБ Георги Глушков, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, също уважи събитието. 

От София дойдоха и още легенди на баскетбола Елеонора Рангелова, Ваня Дерменджиева. Присъстваха още и легенди на пловдивския спорт баскетболистката Ангелина Михайлова, волейболната легенда Ани Узунова. 

Легенди на пловдивския футбол като Марин Бакалов, Георги Попов - Тумби, Михаил Георгиев уважиха церемонията. 

Музикални поздрави представиха Валя Балканска, дъщерята на Марин Бакалов Андреана, певицата Веси Бонева, която е племенница на Пенка Стоянова. 

Пенка Стоянова е родена в Карлово на 21 януари, 1950 година. Капитанка на националния отбор през 70-те и началото на 80-те години, има три шампионски титли с Марица (1971, 1973, 1974 г.) и е двукратна финалистка за европейската купа Ронкети. През цялата си кариера играе в пловдивския клуб. Има 380 мача за националния отбор Печели медали от две Олимпиади - бронз от Монреал 76 и сребро от Москва 80. Играла е в 8 европейски първенства, вицешампионка от Варна 72 и трета от Клермон Феран 76, има участия и на 12 балканиади, световно първенство, световен баскетфестивал и три универсиади. Три пъти е включвана в сборен отбор на Европа.

Main Menu