Печат на тази страница

Монтана спечели Купата по баскетбол за жени

08 Мар 2019 23:08

За втора поредна година Монтана 2003 триумфира в турнира за Купата на България. На финала баскетболистките на Стефан Михайлов се наложиха над Берое Стара Загора с 58:51 в изключително зрелищен и оспорван мач, решен в последните минути. Това бе трети загубен финал в турнира от този съперник за тима от Стара Загора.

Най-сериозното предимство на Монтана бе в стрелбата от близко разстояние (51% срещу 31%) и в броя на чадърите (7 срещу 0 за съперника). Берое бе 100% от фаула (16/16), но загуби борбата под коша и направи по-малко асистенции.

Феновете на двата отбора напълниха столичната зала „Триадица“, оказала се тясна да побере всички желаещи да гледат срещата. 

Двубоят започна с размяна на кошове. След това обаче тимът от Стара Загора вкара 10 безответни точки след силни изяви в подкошието и поведе с 12:4, преди серията да бъде прекъсната от Христина Иванова. Последваха равностойни минути, в които и двата отбора изпитваха проблеми при стрелбата от далечно разстояние, като след първата част Берое бе напред с 16:9.

Монтана 2003 стартира по-добре втория период, като шест минути преди почивката стигна до пълен обрат при 21:20. Баскетболисткитена Стефан Михайлов владееха инициативата в следващите минути, като на почивката водеха с 31:27. Неприятностите за Берое дойдоха и от контузията на Габриела Николова, която получи травма в левия глезен и напусна принудително терена.

След паузата играта бе много оспорвана, като двата отбора на няколко пъти си разменяха водачеството. В средата на третата част кош на Виолина Кочева изведе „зелено-белите“ напред с точка, но преди заключителната четвърт предимството отново бе за Монтана 2003 – 47:44.

Решителната част започна с много пропуски от страна и на двата тима, като за повече от четири минути единствено Радостина Димитрова успя да отбележи. Шампионките обаче не изпуснаха преднината си, а във финалните минути направиха разликата още по-изразителна. 

Христина Иванова бе най-резултатна за успеха с 18 точки и 9 борби. Виктория Стойчева вкара 13 точки, с 10 е Габриела Костова.

За Берое Стара Загора 17 точки и 8 борби има Милена Томова./bgbasket.com

Main Menu