Печат на тази страница

Историческа фотоизложба по случай "100 години баскетбол"

06 Ное 2019 14:18

Историческа фотоизложба ще бъде представена на церемонията “100 години баскетбол”. Кулминацията на честванията ще е на 11 ноември от 19 часа в балната зала на хотел „Рамада“ в София. Всички високопоставени лица, легенди на спорта, бивши и настоящи национални състезатели, треньори, съдии, деятели, спонсори и ръководители, приятели на спорта и гости ще могат да разгледат фотографии на избрани моменти, демонстриращи както успехите на баскетбола у нас през тези 100 години, така и красотата на играта и страстта, с която българите я приемат във времето.

Автори на снимките, включени в изложбата са бившият фотограф от в. „Народен спорт“, работил в изданието от 1956 г. до закриването му Петър Спасов, бившият шеф на фотоотдела на в. „Старт“ Янко Гъров, друг фотограф от редакцията на „Старт“ с близо 50 години трудов стаж – Бончук Андонов. Със свои творби ще е представен и Костадин Андонов от „Старт-фото“.
„Щастлив съм, че г-н Глушков ме потърси за тази прекрасна идея. Снимал съм го като беше на 14, като прохождащ баскетболист под ръководството на Симеон Варчев. Благодаря на колегите, които се отзоваха на желанието да покажем не само онова, което се е случило, но да представим красотата, въздействието и влиянието на този красив спорт върху българските запалянковци. Надявам се, че хората ще съумеят да видят не само играта, но и личностите, които са дали дан на българския баскетбол през годините“, сподели Бончук Андонов по повод предстоящата изложба.

„Огромни благодарности на Петър Хаджийски за това, че ме привлече и ме въведе в баскетбола. Спомням си турнирите „Старт“. Те бяха в основата на просперитета на европейския и българския баскетбол. Това бяха миниевропейски първенства. В Димитровград гледахме Галис, Сабонис, Дражен Петрович. Провеждаха се в Димитровград. Залата се пръскаше по шевовете с дни. не можехме да намерим билети. После дойдоха турнирите за девойки в Русе. Често се връщам към тези незабравими моменти. А днес, в годината, в която българският баскетбол навършва 100 години, се радвам, че мога с работата си и творбите си да допринеса повече хора да се върнат назад към дните на романтиката.“

Main Menu