Печат на тази страница

Берое спечели за исторически първи път женската Купа на България по баскетбол

15 Фев 2020 22:28

Берое Стара Загора стигна до първа Купа на България в своята история! На финала в препълнената зала “Триадица”, тимът се наложи над Монтана 2003 с 60:45.

Така след три сребърни и един бронзов медал в последните четири години, и на общо шестия си финал, старозагорки триумфираха и ще отнесат трофея у дома.

След четири загубени финала - два за първенство, два за Купата и освен това и за Суперкупата на България, това е и първи спечелен на Берое срещу Монтана.

Двубоят започна перфектно за Берое, който поведе от самото начало и взе инициативата в свои ръце. Резултатна първа четвърт за старозагорки завърши при 24:12, с отлични минути на Теодора Динева, която даде импулса в атака за своите.

Монтана бе силно лимитиран в нападенията си от защитата на противника и комбинациите не се получаваха, което ги накара да заложат на индивидуални действия. Момичетата на Стефан Михайлов направиха и твърде много грешки, позволявайки във втория период Берое да дръпне с 14 напред.

Десетте минути до почивката бяха истинско бойно поле, с повече нерви, брак и сбъркани топки, отколкото баскетбол. В резултат на това, отбелязани в частта бяха само 15 точки, общо - 8:7 за Берое... До почивката Монтана нямаше вкарана и нито една тройка, а полувремето завърши при 32:19. Монтана си върна малко самочувствие с 5-0 за старт на второто полувреме. Паузата леко бе посвалила и напрежението, като може би и умората накара баскетболистките малко да отпуснат хватката.

Берое продължаваше да стои по-добре физически на паркета, за да пази преднина в мача, но основният център на тима Жаклин Златанова натрупа 4 лични нарушения още в средата третата част.

Монтана получи първо техническо, а след това и неспортсменско преди завършването на този период и така и не можеше да се доближи опасно до противника. И в последната четвърт нищо не се промени, Берое държеше инициативата и контролираше хода на двубоя. Монтана пък бележеше трудно и все повече издъхваше в защита, без която нямаше как да търси обрат.

Три минути преди края с 13 точки напред, не се виждаше как ще се случи чудото за досегашните носителки на трофея. Монтана завърши без нито една отбелязана тройка в двубоя от 14 опита.

Теодора Динева бе най-резултатна за успеха с 20 точки и 9 борби. С 13 точки е Радослава Бъчварова, а Жаклин Златанова отново бе стълб в играта на Берое с 14 борби. По 10 точки добавиха Виолина Кочева и Гергана Иванова.

За Монтана 2003 Христина Иванова отбеляза 20 точки, с 12 е Виктория Стойчева./bgbasket.com

 

Main Menu