Страхотна България се вдигна като феникс и удари Латвия след драма с продължения за първа победа

24 Фев 2020 21:59

Мъжкият национален отбор по баскетбол на България записа първа победа в група „Н“ от квалификациите за ЕвроБаскет 2021, след като тази вечер възпитаниците на Росен Барчовски се наложиха при домакинството си на Латвия със 110:104 (22:21; 14:16; 22:26; 27:22; 11:11; 14:8) след драма с две продължения.

Дий Бост беше най-резултатен за „трикольорите“ – 26 точки, Чавдар Костов и Станимир Маринов добавиха съответно по 20 и 16 точки, а Александър Янев завърши с 14 точки.

Мартинс Майерс бе най-резултатен за гостите – 27 точки.

Баскетболистите на двата отбора се вкопчиха в здрава битка от първия съдийски сигнал, което предвещаваше изключително интересен и динамичен двубой. През цялата първа четвърт играта вървеше кош за кош при постоянна размяна на лидерската позиция, а след 10 минути игра България имаше минимална преднина от една точка – 22:21.

През втория период ситуацията на терена не се промени особено, като българите успяха на няколко пъти да увеличат преднината си до 3-4 точки, но след това момчетата на Росен Барчовски допуснаха няколко грешки, с което позволиха на съперника да стигне до пълен обрат уи на почивката Латвия беше в ролята на водач в резултата – 37:36.

Родните национали започнаха отлично третата част с тройка на Янев за 39:37, но след това инициативата отново предмина в ръцете на гостите, които използваха максимално добре възможностите си и стигнаха до най-голямата разлика до този момент в мача – 61:51. Все пак, в оставащите 1:21 минути до края на периода българите се съвзеха, а Станимир Маринов и Димитър Димитров бяха безпогрешни и върнаха нашите на само пет точки зад съперника – 58:63.

Инерцията от доброто представяне в края на третата част на българите се пренесе и в първите минути на заключителния четвърти период, а Янев, Минчев и Костов успяха да се разпишат, с което върнаха лидерската позиция на България – 71:70. Последваха равностойни минути, след което латвийците отново се откъснаха напред благодарение на две точни стрелби на Загарс – 83:76. В последните 50 секунди баскетболистите на България се хвърлиха в последен опит да избегнат поражението, като това стана факт, след като Станимир Маринов наниза тройка с табло за 85:85 и прати мача в продължение.

Битката за всеки сантиметър от терена продължи с пълна сила през всичките пет допълнителни минути и интригата бе жива буквално до последната секунда. 3.4 секунди преди края, при 96:96, Костов получи шанс да изпълни два наказателни, но нервите му не издържаха и той изпусна. В оставащото време Шкеле вкара невероятна тройка от задно поле, но сирената вече бе прозвучала, което изпрати мача във второ продължение.

Крис Минков попадна под светлините на прожекторите в началото на второто продължение, след като вкара четири безответни точки, а малко след него Ваклинов вкара кош и фал и доближи България до победата – 105:100. В оставащите 42 секунди Загарс вкара тройка, но всичко в този мач приключи в полза на родните национали, след като Дий Бост вкара тройка от невъзможна позиция, след което бе точен и от линията за наказателни удари, с което подпечата победата на България – 110:104./sportal.bg

Main Menu