България отстъпи на Португалия след слабо второ полувреме

11 Ное 2022 08:31

България изпусна шанса да се утвърди еднолично на първото място във временното класиране на групата си от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025.

„Лъвовете“ загубиха от Португалия като гост със 78:88 след слабо второ полувреме. За 20 минути след почивката българите не успяха да вкарат точките, които нанизаха само във втората четвърт.

Двубоят започна с лек превес за „трикольорите“ ни, но в края на първата четвърт португалците изравниха резултата и дори се оттеглиха с точка аванс в едноминутната пауза преди втората четвърт. В тази част българите се разиграха и нанизаха цели 32 точки, за да се оттеглят в съблекалнята с 8 точки аванс. Отлично до този момент играеше капитанът Чавдар Костов, който нямаше спиране и наниза 15 точки. Дейвид Кравиш пък се включи от пейката със 100% успеваемост при стрелбата, като показа, че може да вкарва и тройки.

След почивката обаче домакините показаха много повече агресия и двете фази на играта и бързо стопиха изоставането си, за да стигнат и до двуцифрена преднина. Българите реализираха общо 26 точки през второто полувреме и загубиха срещата.

Костов завърши мача със 17 точки, Кравиш добави 14. С по 8 се отчетоха Павлин Иванов и Алекс Симеонов.

Така иберийците остават на върха с три победи, а за нашите пътят към директно класиране за следващата фаза на квалификациите минава през победа с над 10 точки в България през февруари.

Португалия остава начело на класирането в група “F”. В другия мач от групата Румъния победи много трудно Кипър като гост с 65:69 и е с актив от победа и две загуби на третото място. Домакинът на ЕвроБаскет 2025 Кипър остава без победа.

Main Menu