Възходът на "канарчетата"

06 Май 2019 17:32

Сезонът е 1980/1981 година. Начело на "жълто-черните" вече е легендарният Динко Дерменджиев. Едва една година след края на футболната си кариера, Чико застава на кормилото на "Ботев", започвайки изграждането на един вълшебен отбор, за който през следващото десетилетие ще се говори със суперлативи, при това не само в България, но и в целия футболен свят.

В шампионата ботевистите са редом до своите исторически противници "Левски" и ЦСКА, завършвайки сезона в призовата тройка, но усилията на пловдивчани са насочени към турнира за Купата на Съветската армия, спечелването на който би дал право на участие във вече несъществуващия турнир за Купата на носителите на купи (КНК) и излаз в Европа.

Пътят към трофея започва на 1/32-финалите, където "Ботев" побеждава силистренския "Доростол" с 1:0, на 1/16-финала е елиминиран с 2:0 "Академик" Свищов, на 1/8-финал отново с резултат 2:0 в Бургас е отстранен и местният "Локомотив". На 1/4-финала "канарчетата" бият с лекота "Миньор" Бухово с 4:1, а на 1/2-финала е прегазен с 6:0 и петричкия "Беласица".

На 5 май 1981 година, под дъждовното небе на националния стадион "Васил Левски", "Ботев" се изправя в директен мач за трофея срещу благоевградския "Пирин". Срещата започва с атаки на "жълто-черните", но благоевградчани скоро се окопитват и на няколко пъти принуждават Вичев да демонстрира класата си.

Две минути преди края на първото полувреме започва "песента на канарчетата". Костадинов слаломира по фланга, след което центрира към Митко Аргиров, който с прекрасно воле бележи 1:0 за "Ботев". Това попадение остава и единственото в двубоя, а присъствалите на футболния спектакъл няма да забравят великолепно изпълнената задна ножица от Георги Славков, разтресла напречната греда зад вратаря на "Пирин" 20 минути след началото на второто полувреме.

Така 19 години след първата спечелена купа, "Ботев" добавя втори турнирен трофей във витрината си за радост на няколко хиляди екзалтирани свои привърженици, пристигнали в София с влакове и автобуси, за да подкрепят своите любимци.

Спечелената купа дава увереност и самочувствие на младите "канарчета", немалка част от които по същото време са на възраст около 20 години, а това ще си проличи най-ясно само пет месеца по-късно, когато "жълтото ято" ще победи испанския колос "Барселона" в Пловдив с гол на своята "Златна обувка" Георги Славков и така ще добави още една златна страница към великата "жълто-черна" история.

 

Main Menu