Печат на тази страница

От историята: Духът на Ботев витае над клубните членове

13 Авг 2019 12:13

Официалният сайт започва нова рублика "От историята", публикуваме я без редакторска намеса.

Уважаеми ботевисти,

В историята на нашия любим футболен клуб има редица паметни моменти, с които можем да се гордеем и които сме длъжни да предадем на следващите поколения жълто-черни сърца. Официалният сайт на "Ботев" стартира своята нова рубрика "От историята", в която ще имате възможност да научите повече за делата на нашите предци, допринесли за развитието на жълто-черната идея, превръщайки я в неизменна част от живота на хилядолетния ни град.

Желаем Ви приятно четене!

 

Скици из живота на сп. кл. „Хр. Ботев“

Духът на Ботев витае над клубните членове

 

„След общоевропейската война, когато на българския народ бе наложен един несправедлив и непоносим договор от Ньой, стопанският ни живот бе спънат, много от нашите сънародници под тежката атмосфера в обществения и частен живот бяха паднали духом, започнаха да се чувстват наченките на обществено разложение, често подклаждано от народни врагове.

В това време младите членове на с. к. „Хр. Ботев“ запазиха своя бодър национален дух, черпейки безгранично вдъхновение от своя патрон. В тяхната среда се породи идеята да носят на ревера на палтата си народния трицвет, за да се познават и външно по вътрешните си чувства. Те знаеха писмото, което Христо Ботев отправя до жена си, когато да тръгне с четата си за България и което в заключителните си думи гласеше: „Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни Любящия те Христо“. Това писмо бе като техен завет за дълг към родина и семейство.

Ботевият ден се отбелязваше всяка година от клуба с подобаваща тържественост. След войната членовете на клуба се бяха събрали да обмислят начина за поставяне на клубния живот в нормален ход, защото войната беше оказала влияние върху правилното му развитие.

Един ден настоятелството му обмисляше как да се отпразнува по-тържествено и по подходящ начин предстоящия Ботев ден и клубен празник. Между другата програма се реши да се изработи в среден формат парахода „Радецки“, с който Христо Ботев мина през Дунава и с нарисувани картонени фигури да се изрази предаването на парахода от капитана му на Христо Ботев и четата и начело с така изработения параход да се проведе тазгодишната клубна манифестация.

Решено с вдъхновение, изпълнено и проведено с възторг!

Още на другия ден клубните членове, някои от които бяха ученици от дърводелското училище, и тия, които можеха да рисуват, бяха впрегнати в работа и за два дни идеята беше вече дело.

На клубния празник младите членове грабнаха на раменете парахода и в стройни редици, бодри, весели, с песента „Тих бял Дунав се вълнува“ … манифестираха из града.

Така проведената манифестация затрогна много наблюдаващото я гражданство, което се трупаше да гледа вдъхновените й изпълнители и как като че ли параходът плуваше над главите на стройните и пъстри спортни редици.

Ето един светъл лъч на национално чувство, който се проведе в града от клуба след войната, при настъпилото униние в обществото и който напомняше, че свободата иска борба“.

 

Георги Хитрилов – адвокат

Бивш председател на сп. кл. „Ботев“ и Пловдивската спортна област

 

* Спомените на Георги Хитрилов са публикувани като част от издадения през 1942 година от клуба "Ботев лист", посветен на 30-годишнината от основаването на "Ботев".

 

Main Menu