Къде е проблемът на Ботев? Тимът чупи антирекорди отпреди 10 години

06 Окт 2019 15:31

Има още до края на 2019-а година, но за Ботев вече е ясно, че тя ще бъде една от най-слабите. Реално пловдивчани я докараха до там, че записват антирекорд от сезон 2009-2010, когато тимът вече с последния издихания от трагичното управление на Димитър Христолов имаше играчи основно италианци и записа една победа, но то каква срещу градския съперник Локомотив. Така че явно 2019-а ще си отиде като най-слабата в историята на клуба от много години насам. 

В Ботев явно е едно, че играта на тима е под всякаква критика. Кой е виновен затова със сигурност не е само треньорът, явно факторите са много. Ботев обаче е в криза, от която не се вижда как ще се излезе. Стигна се до там тимът да се страхува дори за мястото си в елитната ни група, защото е под угрозата да изпадне. В момента Ботев е предпоследен и ако и след плейофите е в подобна позиция ще играе бараж за оставане с някои от тимовете във Втора лига - втория или третия. 

Естествено никой не си и мисли, че това е възможно, но мачовете до момента точно това показват. Ботев се измъчи дори срещу последния Витоша, едвам победи Дунав, друг отбор, който ще се бори за оставането си в елита, а за капак се измъчи и срещу Миньор, който играе в Трета лига в турнира за Купата. 

Ботев има сериозен бюджет и доста по-голям от почти половина отбори в елита, освен това в тима играят силни футболисти, сред които и звездата на тима Тодор Неделев, който през миналия сезон беше най-силният български футболист. Играчи определено има, отборът е обезпечен, заплатите са като за елита и по-големи от половината отбори. С почти същия състав Ботев игра финал за Купата, а преди това беше ограбен на полуфинала от Славия пак имаше не малко играчи от настоящите играчи. Големите липси са две и те трудно могат да бъдат поправени, но това не е оправдание. Даниел Кайзер беше вратар величана, която не може да бъде достигната дори и от вратари на силните ни отбори. В този компоненти и Аргилашки и Георгиев допуснаха грешки, но да кажем, че това са загубени 4-6 точки, пак не е нещо чак толкова фатално. Отпред няма кой да вкарва след като Стивън Петков беше продаден в Португалия. Петков беше човекът гол в Ботев, преди това бяха Виана, Жоао Пауло, Косока... Сега такъв в Ботев липсва и със сигурност беше грешка прибързаното освобождаване на Тайлон, който имаше 4 асистенции зад гърба си, въпреки че не беше вкарвал голове. Факт е, че и Ботев вече не създава толкова много ситуации за гол. Виана определено не е същия, който дойде преди в Ботев, а дори и Диого Кампос, който разочарова получи повече време за изява от Тайлон. 

Статистиката е ужасна в полза на Ботев от началото на година Ботев е записал едва 4 победи за първенство. Като единствената значима е срещу ЦСКА у дома с 2:0 това е антирекорд, който дори през 2009-та не се се състоял, защото в календарната година тимът записва повече победи. 

Дори и да се съвземе пред Ботев изглежда почти невъзможно на този етап да атакува седмото място, защото вече е ясно, че тимът много трудно би се добрал до шестицата, след като изостава драстично. Дори и тази цел да бъде поставена простите сметки показват, че Ботев ще има поне един много тежък съперник в лицето Берое, Черно море или Арда. И трите отбора изглеждат непреодолими на този етап. 

Остава Купата на България тимът записва страхотни постижения в турнира там са и останалите две победи този сезон, което прави общо 6 победи за цялата година във всички турнири. Ботев спечели Купата през 2017, игра полуфинал през 2018 и игра финал през миналата година, който загуби от Локомотив. След този финал Ботев започна да затъва все повече и повече, но и това не може да служи като оправдание, защото вече минаха доста от финала, а и сме далеч от времената, когато футболистите приемат загуба във важен мач тежко с месеци. Сега тимът има някакъв шанс да направи нещо, но ако продължава с вялата си игра загуба от Славия в София изглежда резонна. Естествено Ботев трябва да се възползва точно от това, защото определено имаше късмет при жребия, въпреки че естествено можеше да играе с отбори и от Втора лига, но тимът е задължен поне в тази среща да покаже, че може и да се опита да спаси сезона с ново достойно представяне в турнира. 

Всичко останало просто ще е загубена година за тима. Пред Ботев най-големият приоритет е стадиона и това е ясно на всички. Няма как най-старият българския клуб да играе на тренировъчната си база. Факт е, че дори и тя вече не се пълни точно поради слабите игри. Но за да бъде пълен стадиона трябва да има и силни игри от страна на първия отбор, ако това стане няма как да се очаква посещение на двубоите. Въпреки това бюджетът на клуба не е намален драстично, за да се пази само за стадиона, което също не оправдава никой от играчите и спортно-техническия щаб. 

Едно е ясно Желко Петрович и Адалберт Зафиров няма да са вече в Ботев. Техните оставки бяха поискани снощи от собственика Георги Самуилов и ако не ги дадат то Самуилов ще ги уволни. Тук е въпросът кой ще дойде? Ситуацията е повече от сложна за всеки треньор и са малко треньорите, които биха си сложили главата. Варианти много и вече изникнаха и имената на директора на школата Ферарио Спасов, треньорът в школата Пепо Пенчев, Георги Дерменджиев и още други. Ботев обаче трябва да промени кардинално играта си, за да побеждава. Отгоре на всичко евентуалният нов треньор започва с най-тежкия възможен мач домакинство на шампиона Лудогорец, с което е ясно, че трудно може да се вземе нещо. Програмата на Ботев същност не е никак лесна и в следващите двубои - домакинство на устремилия се към шестицата Арда, гостуване на опашкаря Дунав и домакинство на Левски. Тимът обаче е длъжен да вземе вече точки от някои от тези двубои, защото иначе може наистина да стане страшно за тима. 

Main Menu