Печат на тази страница

Цветан Василев: Скъпи Ботевисти, не позволявайте на проксито на Пеевски да Ви заблуждава! /видео/

28 Ное 2019 15:16

Бившият собственик на Ботев Цветан Василев се обърна към феновете на Ботев в официалния си сайт. Публикуваме го без редакторска намеса.

През последните седмици Цветан Василев получи много въпроси от фенове на Ботев Пловдив, които силно се тревожат за бъдещето на отбора. 

Ето и отговорите на Цветан Василев на въпросите, които феновете зададоха:

Кой е истинският собственик на Ботев — Георги Самуилов или Делян Пеевски?

Когато се погледнат действията на Самуилов, става съвсем ясно, че той действа като прокси на Пеевски. Най-типична в това отношение е неговата сделка по придобиване на мажоритарния пакет на Общинска банка, за която вярвам, че Самуилов не е имал необходимите средства — спомням си финансовото състояние на Инса Ойл през 2013-2014 г. Освен това, едва ли е горял от желание да „инвестира” в банката. Говори се, че всяка транзакция в банката се одобрява от човека на Пеевски там (Ангел Геков). Подобен е случаят и с Ботев. Разликата е, че нито Пеевски, нито Самуилов имат желание да бъдат собственици. За Пеевски е съвсем ясно — той е специалист по присвояване, не по даване. За Самуилов вероятно е било условие, което той не е могъл да откаже. Все пак, властта трябва да бъде компенсирана за продажбите на завишени цени на държавни фирми и институции, които тя осигурява. С голяма мъка сигурно се разделят с част от комисионните, за да се издържа на минимално равнище клубът. Нямайте съмнение, че за това водещ мотив сте Вие, а не клубът. Тях той не ги интересува. Те искат да Ви държат под контрол чрез клуба. Защото панически се страхуват от Вас. Използвайте го за благото на любимия клуб, защото те няма да се поколебаят да сторят с Ботев това, което сториха с Пирин Благоевград, например.

Пречка ли е ТЦ-ИМЕ за бъдещето на отбора и продължаването на строителните дейности на стадиона?

От първия ден на удара срещу КТБ, ТЦ-ИМЕ е под контрола на Делян Пеевски и Бисер Лазов чрез изпълнителния си директор Теодора Танева. Ситуацията не се е променила с нищо и досега. Понастоящем ТЦ-ИМЕ е в несъстоятелност, която също е под контрола на Пеевски, защото главен кредитор на ТЦ-ИМЕ е КТБ. Ако имаха желание да решат проблема, щяха да го направят досега по хиляди начини — продажба на дълг, продажба на акции и пр. Не вярвам, че някой щеше да се намеси срещу подобен акт, та чак и г-н Крушарски. А и Пеевски чрез подобни „сделки” отмъкна редица активи, т.е. има опит. Да не забравяме и как подариха Петрол на Гриша Ганчев, който за благодарност сега го играе благодетел на ЦСКА. Примери много.

Не виждам нищо лошо човек, претендиращ да бъде собственик на Ботев, да плати някаква малка част от направените инвестиционни разходи — по моя преценка над 25 милиона лева — и да компенсира частично КТБ. Не можеш да осигуряваш по 1,5-2 милиона годишно от далавери с държавата и да претендираш, че си собственик. Още повече, че значителна част от издръжката на клуба през 2014-2015 година е осигурена от траншовете за Тошко Неделев, предвидливо продаден по наше време. Тогава, когато за да бъдем конкурентни на Лудогорец, ние осигурявахме бюджет до 10 милиона лева годишно.

Каква е правната рамка на концесията на стадион Христо Ботев?

За мое голямо съжаление, не си спомням ясно правната рамка на концесията и условията за нейното разваляне (все пак минаха доста години), но като акционер, притежаващ 61% от акциите на клуба, Сдружението не само може да изисква договора, но и да се бори за него. Нещо повече — от Сдружението са отговорни за избора на хората на Пеевски в управителното тяло на отбора. На практика те, независимо че имат всички правни възможности да контролират клуба и търсят най-доброто решение, са предали интересите на Ботев на шайката на Пеевски.

Концесията е предоставена на клуба, независимо че финансирането е изцяло извършвано от специалното дружество Рент мениджмънт, което пък се контролира от човека на Пеевски Бисер Лазов. Моята идея за това дружество беше то да оперира с търговските площи на стадиона след неговото завършване (над 6 000 кв.м), като по този начин клубът най-безболезнено и без да се отразява директно на бюджета му, да изплаща задълженията си по заема за изграждането на стадиона, чиято планирана стойност беше около 25 милиона лева, от които към юни 2014 г., по спомени, са били усвоени около половината. За целта дори беше предвиден магазин на Техномаркет и проектът беше специално променян. С една дума, финансирането на изграждането на стадиона е имало своята икономическа логика както за клуба, така и за КТБ. В този смисъл „оценките” на разни прокурори за мои прищевки увисват за пореден път.

Ще бъде ли изграден стадионът?

Откровено казано, аз не вярвам това да стане с тези собственици. А и очевидно хората от Cдружението са Ви предали. Освен ако не съчетаят дострояването с някоя груба далавера в ущърб на Общината, което аз не изключвам. Може пък и великият кормчия от София да направи някой държавен подарък като на Домусчиев. Всъщност, това, че не го е направил досега, ме учудва. Но моето мнение е, че с Пеевски и Самуилов любимият клуб е обречен!

Каква е ролята на Палийски?

Връзката на Палийски с Пеевски и Бареков е повече от очебийна. При Христолов, а и в началото при нас, се занимаваше с дребни далаверки в ущърб на клуба, заради което беше натирен. Очевидно е, че сега всички, които плюят по мене, са добре дошли в клуба. А самият Палийски преживява истински икономически „разцвет”. През миналата и тази година, той „придоби” Слънчев ден на Георги Гергов, а след това и хотел Ястребец на Боровец. По скромни оценки, инвестицията е за над 100 милиона лева, естествено осигурени от Държавната Пеевски Банка, т.е. ББР. Ако ме питате каква е разликата между Самуилов и Палийски, ще кажа само, че Палийски е сламен човек на Пеевски, типично подставено лице. Докато Самуилов има амбициите и правото да претендира, че е изградил нещо до пълното му подчиняване от Пеевски.

Така или иначе, моят съвет е да вземете нещата в свои ръце. Акциите на Сдружението Ви дават много права и възможности за въздействие. С Пеевски Ви очаква само разруха!

Main Menu