Делегацията на ВМРО в ЕКР изпрати писма до институциите и поискаха справедливост за Тоско

16 Ян 2020 16:03

Представителите на делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) изпратиха писма относно случая с Тоско Бозаджийски – привърженик на футболен клуб Ботев (Пловдив), който бе убит в Солун, а други двама българи пострадаха от побой. Писмата са адресирани до външния министър Екатерина Захариева, извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Гърция Валентин Порязов и посланика на Република Гърция в Република България Димитрис Хронопулос.

Евродепутатите посочват, че едно от задържаните лица, което всъщност е и подбудителят за побоя над българските граждани, е син на гръцки полицейски началник с ресор „Футболно хулиганство“. На база този довод представителите на ЕКР имат опасения, че той може да се укрие, затова молят да бъдат защитени правата на българските граждани, които са пострадали от това умишлено нападение в Солун. Друга молба, която изразяват е свързана с оказването на помощ и съдействие на близките и семейството на Тоско Бозаджийски при опита им за постигане на частично възмездие, осъждайки извършителите на възможно най-високата присъда за подобно деяние, съобразно гръцкото законодателство.

Делегацията на ВМРО в групата на ЕКР има особена молба към българския външен министър Екатерина Захариева – да изрази протест пред компетентните гръцки власти относно извършеното убийство.

Припомняме, че на 4 януари 2020 г. Тоско Бозаджийски и негови приятели са посетили футболна среща, състояла между градските съперници Арис и ПАОК. На следващия ден, отивайки към своите автомобили, българските граждани са нападнати от около 20 маскирани лица, които са били въоръжени с ножове, стоманени тръби и други хладни оръжия. След извършеното нападение умира Тоско Бозаджийски, а други двама българи са откарани в болница с множество нанесени тежки телесни повреди.

Main Menu