Италианец разказа култова история как е отпразнувал победния си гол в Дербито на Пловдив

17 Апр 2020 09:23

Колоритният бивш футболист на Ботев (Пловдив) Емануеле Морини разказа за Sportal.bg любопитни истории от периода, в който игра с екипа на "канарчетата". През 2009 година неговият гол, в 86-ата минута срещу Локомотив (Пловдив), беше решителен за успеха на "жълто-черните" с 1:0 на "Колежа". Тогава италианецът донесе първи успех за Ботев в Дербито след повече от три години. Победата дойде в периода, в който клубът бе във финансов колапс, а бултрасите правиха опити да свалят тогавашния президент Димитър Христолов. Морини е един от многото италиански футболисти, които идват в отбора, след като "канарчетата" са напуснати от своите играчи заради неизплатени заплати.

 

С какво се занимаваш в момента?
- Работя за Алджида и станах треньор по футбол.

Каква е ситуацията в Италия заради COVID-19?
- В момента в Ломбардия положението е много лошо. За щастие, в Рим вирусът не е толкова разпространен, но всички сме принудени да стоим по домовете си.

 

Как дойде в България? Какво те накара да предприемеш тази стъпка?
- Дойдох в България, защото Енрико Пичони ми беше говорил само хубави неща за Ботев.

Знаеше ли, че бъдещият ти отбор има сериозни финансови проблеми?
- Не, не знаех, че клубът има такива проблеми.

Имаше ли контакт с бившия собственик на Ботев (Пловдив) Димитър Христолов?
- Никога не имал допир до Христолов. Видях го само веднъж – когато дойдох в Ботев.

През 2009 година записа името си в историята на пловдивското дерби с победния гол срещу Локомотив, който отбеляза на "Колежа". Какво помниш от онзи момент?
- Спомням си много добре този гол. Никога няма да го забравя. Топката дойде в мен, но преди да я отиграя, слънцето блесна в очите ми. Ритнах силно, без да мисля много. Видях, че топката влиза във вратата. Спомням си, че се затичах към тифозите на Ботев. Емоцията беше страхотна.

В края на мача избухна бой между играчите на двата тима. Как се разви ситуацията?
- След дербито всички започнаха да се карат помежду си. Аз отидох да празнувам с феновете, а след това влязох в съблекалнята.

Вярно ли е, че си отказал оферта от Левски и си предпочел да се върнеш в Италия?
- Да! Отказах на Левски и ЦСКА, защото агентът ми искаше да се върнем в Италия и да премина във Фоджа.

Как Енрико Пичони успяваше да ви мотивира да играете? Финансовата ситуация беше тежка, а бултрасите не бяха в добри отношения с Христолов?
- Не приключихме шампионата. Играхме за Ботев, без да получаваме пари до месец декември. След коледните празници не се върнахме в България.

Успя ли да научиш нещо на български език? Помниш ли някоя дума?
- Да, понаучих малко български. Чувствах се добре в България. Българите сте много дружелюбни и добри. Спомням си изразите – "Как си?" и "Само Ботев".

Спомняш ли си някоя забавна история от престоя си в Пловдив, която няма да забравиш никога?
- След дербито с Локомотив поканиха целия отбор в пловдивска дискотека. Направиха си шега с мен. Вкараха ме в една клетка с две момичета. Започнаха да ме снимат с тях, а цялата вечер беше много забавна. Искам да поздравя всички фенове на Ботев и да им кажа, че никога няма да ги забравя.

Main Menu