Печат на тази страница

Феро: Чакаме още двама, но не е ясно дали ще ги привлечем след тази ситуация

24 Юли 2020 15:32

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов е сред най-опитните специалисти в българския футбол. В неделя той ще събере "канарчетата" за кратък летен лагер, след който пловдивският гранд ще се впусне в новия сезон на efbet Лига. Свързахме се с бившия наставник на Литекс, Спартак (Варна), ЦСКА, Берое и Етър, за да го питаме по актуални теми около "жълто-черните". Ето какво каза Феро специално за Sportal.bg:

- В неделя Ботев започва подготовка. В какво се изразява тя, как ще протече?
- Събираме се, имахме няколко дни почивка след този изключително интензивен завършек на първенството, след изиграните 10 мача. Така че събираме се в неделя в 18.00 часа и от понеделник влизаме на лагер на базата в Коматево, където ще стоим една седмица и след това ще се готвим за първия мач с Локомотив (Пловдив).

- Имаше ли тъга в отбора след загубата от Славия? Преодоляхте ли разочарованието след изпуснатия шанс за Европа?
- Пропуснахме много шансове през годината, така че това беше един не добър завършек на сезона за нас, но не бих говорил за разочарование, не. Мисля, че момчетата сами чувстваха, че можем да направим нещо повече в този мач, но това е минало вече, след няколко дни започва новото първенство и не мисля, че трябва да изпадаме в такива тежки разочарования от това, което не сме успели да свършим. По-важно е какво ни предстои да свършим напред!

- Ботев стяга отбора за новия сезон, бяха привлечени петима футболисти. Очаквате ли още нови футболисти и как оценявате селекцията до момента?
- Всичко вървеше добре до вчерашните събития, в които ние като треньорски екип не можем да се ориентираме. Имам предвид в ситуацията. Привлякохме много качествени футболисти, очакваме още момчета, но заради неясната ситуация не съм убеден дали ще можем да ги привлечем. Събитията, които се развиха във вчерашния ден…

- Визирате оттеглянето на Георги Самуилов?
- Да, изобщо цялата ситуация. Защото собственикът ни беше дал пълен картбланш да правим селекцията, да съберем добри играчи, да направим един добър отбор, с който наистина да имаме по-запомнящо се представяне в нашето първенство. След вчерашните събития неяснотата е пълна и засега не сме сигурни в привличането на останалите играчи, които чакаме.

- Възможно е трансферът на Атанас Илиев от Монтана да пропадне, така ли?
- Не, не. Футболистите, които сме привлекли, са сигурни вече. Наско Илиев е един от тях. Чакаме още двама футболисти, които ще засилят изключително класата на отбора, ще вдигнат класата, но след вчерашните събития в момента нямаме полезен ход.

- Двамата футболисти, които чакате, българи или чужденци са?
- Чужденци са, естествено. Правим добър баланс в отбора. Привлякохме българи, привлякохме и качествени чужденци. Това е добър залог. Тези два трансфера ги работихме доста дълго време и сега в момента при тази ситуация няма как да съм категоричен, че ще ги привлечем. Щяхме да завършим селекцията, дълго време работихме по нея.

- Ще продължите ли да налагате млади футболисти? Заедно със Славия налагате най-много свои футболисти от школата и това определено дава успех.
- Вижте, които играят, те сами се наложиха - и Слави Шопов, и Работов, и Митко Тонев до контузия. Това са футболисти, които сами се наложиха в отбора. Естествено, ще има и други момчета, но аз мисля, че достатъчно шанс дадох през този полусезон на една голяма група от млади футболисти. Знам на кого може да се разчита, кой ще търпи развитие. В крайна сметка целта пред Ботев е да направим един добър, качествен отбор, като при всички положения няма да забравим тези, които са се интегрирали в отбора. А за другите предстои период от дълги месеци на доказване. Това, което направихме не е малко - налагането на двама футболисти, които са неизменна част от първия отбор. Не е малко за шест месеца. Така че няма да афишираме, няма да казваме, че днес ще играем с млади, утре ще играем с опитни. Искам да направим добър и боеспособен отбор, като за всеки добър футболист има място в отбора.

- Как ще коментирате информациите, че Ботев готви сериозна чистка - пет имена се споменаха, те са на изхода на стадиона. Вярно ли е това?
- Никаква драма няма! Това е в края на първенството. Няма отбор в света, който да не работи в двете посоки - привлича футболисти, които ще са нужни да се подобрят нещата. Не може само да се привличат, трябва да се работи в двете посоки. Който и да си тръгне от отбора, с който работих, аз оставам с много добри чувства и отношение. Просто нещата са такива, че трябва да се приемат по този начин. В двете посоки ще има движение, засега привличаме футболисти, но за да запазим определената бройка играчи, с която искам да работя, ще има и играчи, които ще си тръгнат. Добрите играчи няма да имат проблем да си намерят нов отбор.

- Как стоят нещата с трансфера на Тодор Неделев? Появиха се информации, че окончателно е пропаднал трансферът му в Трабзонспор. Има ли нещо вярно? Остава ли Неделев в Ботев?
- Аз съм треньор на Тошко Неделев, не съм му мениджър. Не съм аз човекът, който да приказва дали той ще тръгне, или няма да тръгне. Това е негово решение, когато той прецени, стискаме си ръцете и си тръгва. Щом иска да остане в Ботев, продължаваме, защото той е изключително важна част от нашия отбор. Така че оставам го той да реши, не знам защо се вдига толкова шум около него - Тошко е много добро момче и със сигурност това нещо му влияе. Не е малък на години, може да се прецени кое е най-добре за него.

- Маркиньос Педроса е с доста добра визитка за българските стандарти. Как успяхте да го убедите да дойде в Ботев и да заиграе в българското първенство?
- Казах, че ние много дълго работим по селекцията. Той не се е появил от вчера. Още от Нова година имахме проблеми със състава, даже не успяхме да запълним групата за определи мачове. Това са футболисти, които са следени и това говори много добре за реакцията на нашия изпълнителен директор Асен Караславов и на треньорския екип. Обърнахме много голямо внимание върху тези играчи, които привличаме. Най-вече с одобрението на г-н Самуилов, който ни беше дал картбланш да направим много добър отбор. И ние го правим в момента. Да, малко е времето, защото много нови играчи не означава веднага добър отбор, но пък перспективата е повече от отлична пред отбора на Ботев.

- С оглед неясното бъдеще след оттеглянето на Георги Самуилов от Борда на директорите на клуба, какви цели има Ботев през следващия сезон? Какви са вашите лични амбиции?
- Г-н Самуилов направи много за отбора. Най-важното е, че ни осигури спокойствие, нямаме една стотинка задължение към нито един футболист, към нито един служител, което не се беше случвало от доста дълго време. Проведохме една балансирана политика относно развитието на отбора. Той ни помогна изключително много, защото трудно български клуб може да съществува без наличието на основен спонсор, нека не се лъжем. Дано да продължи да помага! Личните ми амбиции ли… Винаги съм имал доста големи изисквания към отбора и момчетата, искам да направим отбор, с който публиката да изживява много добри моменти през новия сезон.

Main Menu