Сдружение ПФК Ботев: Eмблемата ни прилича много на тази на Рапид Виена, но това не трябва да ни притеснява

27 Юли 2021 13:26

Бюлетин "Канарче" публикува интересен материал за емблемата на Ботев!

Емблемата на Ботев Пловдив! Първата официална емблема на клуба! През годините на гърдите си с чест са я носили велики мъже и са постигали славни победи! Много деца и фенове са я рисували по бележниците и знамената си и продължават да го правят! За всички ботевисти тя е нещо съкровено и свято! От къде произлиза обаче? Каква е символиката? За нашата емблема със сигурност знаем, че е официално приета и регистрирана през 1923 г. Неотдавна беше открит протоколът от 1917 г., с който въпросната емблема е предложена за пръв път от Мирослав Дечев и е одобрена на вътрешно събрание. До този момент от клуба са използвали различни знаци и символи за лого. В същия протокол е описана и символиката на емблемата:

"Червено, бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.“

Безспорен факт обаче е, че емблемата на Ботев е твърде подобна с тази на Рапид Виена. Но може би посоката е друга – отборът на СК Велика Сърбия, който също има сходна емблема през 1913 г.? Кой е първоизточникът? Нека се спрем на Рапид Виена. Отборът е създаден през 1898 г. във Виена под друго име, като го сменя на Рапид през следващата 1899 г. Първите цветове на клуба са червено, синьо и бяло и съответно първата известна емблема е твърде различна. В търсене на достоверна информация се свързахме с Лорин Розенберг от музея на Рапид във Виена. Ето какво ни сподели той:

"За самата емблема, ако трябва да съм честен, самите ние не знаем как сме се сдобили с нея. До 1906 г. играем в синьо-червено и използваме старата емблема. Вероятно това е времето, в което става и смяната на емблемите. В нашия музей имаме значка с новата емблема която е датирана 1907 – 1908 г. За съжаление, както казах, не знаем кой е създал този символ и само можем да спекулираме за смисъла му. Предполагам, че дизайнерът е искал да запази традиционните цветове от създаването на клуба – синьо и червено, но и да покаже новите цветове – зелено и бяло. Ето защо в горната част има класически щит с новите цветове, който е поставен върху син правоъгълник, на който с червени букви е изписано "Рапид“. Около тях е описан златен кръг, който през 1968 г. се заменя с лавров венец – в чест на спечелената 25-а национална титла, което за времето си е рекорд за Европа“.

Розенберг също сподели, че в Рапид са запознати с емблемата и историята на Ботев Пловдив, а емблемата ни е изложена дори в музея на клуба в частта, в която се разказва за клубове, вдъхновени по някакъв начин от Рапид Виена. Повечето от тези отбори са свързани с Австро-Унгарската империя и страните, в които тя има по-силно влияние. Трябва да отбележим, че в началото на века австрийският футбол е бил особено популярен в Европа, а като водещ отбор в Австрия същото се отнася и за Рапид.

Отборът печели титлата в първия шампионат на Австрия – сезон 1911 – 1912 г. и дублира успеха си на следващата година. Виена освен това е един от културните центрове на Европа, където традиционно учат и доста българи по онова време. Всичко това, трябва да признаем, прави твърде вероятна възможността първата официална емблема на Ботев наистина да е повлияна от австрийския клуб въпреки липсата на конкретни доказателства и исторически факти. А трябва ли това да ни притеснява? Отговорът е еднозначен – Не!

Причините за това са неизброими, но някои от тях са:
➔ Това е автентичен стар символ, носещ духа и традициите от началото на 20-и век – времето, в което е създаден Ботев Пловдив.
➔ Исторически това е първата официална емблема на нашия клуб и от момента на приемането й тя е носител на традиционни за Ботев и България цветове и символи и има силен емоционален заряд.
➔ Емблемата е събирателен образ на многогодишните усилия и себераздаване на нашите велики футболисти и треньори, както и на вярата и надеждата на цялата жълто-черна общност.

Затова ще продължаваме гордо да я поставяме на знамената си и нека си пожелаем да дойде момента, в който ще се чудим къде по нея да разположим звездите за спечелените титли!

Main Menu